Waar beginnen bij het (re)stylen van mijn interieur?

Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Het is natuurlijk ook lastig om te weten waar je moet beginnen.

Hieronder enkele tips:

  • Ga eens met alle gezinsleden doornemen welke activiteiten er in de verschillende kamers plaats (gaan) vinden. Denk dan aan lezen, tv kijken, studeren, etc. Het klink erg simpel, maar deze functies zijn wel bepalend voor de inrichting van je woning en kunnen ook bepalend zijn voor de lichtpunten in een kamer en het soort licht; functionele-, sfeer-, basisverlichting.
  • Laat iedereen vervolgens aangeven wat zijn/haar favoriete plek in huis is. Aan de hand hiervan kan je ook al een grove indeling maken voor de meubels.
  • Bepaal je budget
  • Kijk welke meubels je wilt behouden en wat weg mag
  • Dat wat je wilt behouden aan meubels en kunstwerken, zitten daar eyecatchers tussen? Dus items die de aandacht trekken? Bijvoorbeeld een groot schilderij, een opvallend kleed qua kleur of print, een grote bank. De kleuren, print of vorm van de eyecatcher kan je dan als uitgangspunt nemen waar je de rest van je interieur op afstemt. De afstemming kan juist ook een contrast zijn dus bijvoorbeeld als je een schilderij met veel bruintinten hebt, zet er dan een felle kleur tegenover.
  • Kijk naar de lichtinval voor het bepalen van de kleuren die je wilt gebruiken in de verschillende kamers. Kamers op het noorden hebben killer licht dus werk daar bijvoorkeur met warme (rood/gele) kleuren. De lichtinval is natuurlijk ook bepalend voor de plaatsing van je werkplek. Houd met de kleurkeuze ook rekening met het visuele effect van een kleur op een ruimte. Donkere, warme tinten maken een ruimte kleiner, koude, lichte tinten (blauw/groen) doen een ruimte groter lijken. Bij twijfel over de juist kleur; koop een groot formaat karton of als je het echt goed wilt zien een gipsplaat, beschilder deze in de door jou gewenste kleur en zet deze een week tegen de muur. Op deze manier kan je ook zien wat de lichtinval (die gedurende de dag verandert) doet met de kleur.
  • Als je er nog niet uit bent welke stijl je nou mooi vindt koop dan eens wat verschillende woonbladen om ideeën op te doen. Maak een moodboard, die je ook weer mee kan nemen tijdens het shoppen, ter inspiratie. In de woonbladen staan ook genoeg adressen van woonwinkels zodat je meteen weet waar je kan gaan shoppen voor je interieur. Op de site van vtwonen vind je moodboards van verschillende stijlen. Daarnaast is www.welke.nl een leuke site met een enorm aanbod aan foto’s van echte interieurs door bewoners zelf ingestuurd. 
  • Wat veel mensen lastig vinden is spullen weg doen. Er komen wel nieuwe spullen bij maar er gaat niks weg en het huis wordt alleen maar voller en voller. Je hele interieur laten bepalen door een lelijke bank die je in een opwelling hebt gekocht of waar je gewoon op uitgekeken bent, is ook jammer. Zet je bank op marktplaats. Veel geld krijg je er misschien niet voor, maar de bank wordt in ieder geval gratis uit je huis gehaald, altijd goed in het kader van duurzaamheid en je doet er iemand anders een plezier mee.
  • Maar gooi ook niet alles meteen weg. Bedenk ook dat een nieuwe vloer de oude keukentafel ineens een hele nieuwe look kan geven. 101woonideeën heeft soms leuke tips voor het oppimpen van je meubels.

Wil je meer informatie over het inrichten van je interieur? Kijk dan eens bij onze interieurbasics. Hier leren we je stap voor stap hoe je het beste je interieur vorm kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een moodboard, een plattegrond tekenen en indelen of tips om optimaal gebruik te maken van kleuren.

 
Dit gastblog is geschreven door Sjoukje Bonekamp van Sjouk Interieuradvies. Wil je ook interieuradvies van Sjoukje? Kijk dan op www.sjouk.com of volg haar op facebook of twitter.

Een gedachte over “Waar beginnen bij het (re)stylen van mijn interieur?”

  1. Het bepalen van de activiteiten per kamer is echt een goede tip, bij het restylen van een huis wordt daar wel eens aan voorbij gegaan. Fijn dat ook stil gestaan wordt bij lichtinval, erg belangrijk. Ook ’s avonds, waar plaats je een lamp en wat voor soort lamp gaat erin? Hard of zacht licht? Met deze tips kom je in ieder geval een heel eind, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *