verlichting_interieur

Verlichting voor je interieur

Nu de avonden weer korter worden, gaat de verlichting weer aan in huis. Al is je interieur nog zo mooi, goede verlichting kan je interieur maken of breken. Maak daarom een lichtplan voor je interieur en bepaal op welke plek de juiste verlichting in je interieur moet komen. Hulp nodig? Met ons stappenplan maak je snel je eigen lichtplan!

 

verlichting_interieur

 

Plattegrond

Maak  eerst een plattegrond van de ruimte waar jij verlichting nodig hebt.  Geef op deze plattegrond de meubels en de functies in je interieur aan. Zo heb je bijvoorbeeld zitten, slapen, werken, eten, koken etc. Bij iedere functie past een andere soort verlichting.

Basisverlichting

Als je de plattegrond hebt ingetekend kan je bepalen waar de verlichting komt. Plaats eerst de basisverlichting of algemene verlichting. De basisverlichting verlicht de gehele ruimte mooi egaal wanneer je binnenkomt. Het benaderd zoveel mogelijk het daglicht. Dit kunnen onopvallende armaturen zijn, bijvoorbeeld plafonières, spotjes of uplighters. Zorg dat de ruimte gelijkmatig verlicht wordt door de algemene verlichting.

Werkverlichting

Op sommige plekken heb je werkverlichting of functionele verlichting nodig. Het geeft je extra verlichting op plekken waar dat nodig is om bijvoorbeeld bij te lezen of te werken. Voorbeelden van functionele verlichting is een hanglamp boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil.

Accentverlichting

Heb je plekken in je interieur waar je de aandacht op wilt richten? Dit doe je met accentverlichting. Zo licht je een schilderij of bouwkundige details in je interieur uit. Vaak bestaat de accentverlichting uit verstelbare spots.

Sfeerverlichting

Wanneer je alle bovenstaande verlichting in je interieur hebt toegepast, kan je dit aanvullen met sfeerverlichting. Deze verlichting hoeft minder praktisch licht te geven en is vooral van esthetische waarde. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp met lampenkap of een eyecatcher.

Tips

Wil je een armatuur voor meerdere soorten verlichting gebruiken? Plaats er dan een dimmer op? Zo kan je aan je eettafel zowel werken als een gezellig diner hebben. Ook bestaan er armaturen met diverse functies in één. Kijk eens op de website van Otto voor een ruim aanbod in verlichting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *