shutterstock_149871536

Tips voor het kopen van een dekbed

Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Daar is iedereen het over eens. Uiteraard is een degelijk bed daarbij van cruciaal belang. Naast het onderstel en de matras, is je dekbed even belangrijk voor een goede nachtrust. Niet alleen in de winter, maar tevens bij koudere nachten in de zomer is een perfect dekbed essentieel. Ben jij toe aan een nieuw dekbed, en vind je dat er veel te veel aanbod is? En wat zijn de elementen waar op je bij de aankoop moet letten? Matrasshop.com heeft de volgende dekbed kopen tips op een rijtje gezet.

shutterstock_319072655

De maat van het dekbed
Net als de matras waarop je slaapt, is het dekbed een heel persoonlijk iets. Zelfs als je met twee slaapt, heeft bij wijze van spreken ieder persoon een ander dekbed nodig. Bij koppels kan de ene persoon het vaak warm hebben ’s nachts, terwijl de andere het koud heeft. Of de ene persoon kan woelen in bed, en de andere persoon slaapt rustig. Heb je dezelfde slaapgewoontes, dan kan je kiezen voor een tweepersoonsdekbed. In het andere geval zijn twee eenpersoonsdekbedden aan te raden. Woel je veel, dan kan je een bredere maat kiezen. Steken je voeten alsmaar uit je donsdeken uit, kies dan voor een langere maat. Bekijk deze factoren eerst grondig vooraleer je je keuze maakt.

Om je op weg te helpen, geven we hier een paar cijfers. Tot voor kort was de standaardmaat voor een tweepersoonsdekbed een breedte van 140cm en een lengte van 200cm. Gelukkig zijn er nu heel wat afwijkende maten. Is de omtrek van je lichaam meer dan 100cm, dan is een breder dekbed aangeraden. Ben je groter dan 180cm, dan raden we dekbedden van 220cm lengte aan. Laat het dekbed ook goed over de zijkanten van het bed doorhangen. Reken hiervoor 20 tot 30cm langs beide kanten. De algemene stelregel is dat je beter een te groot dan een te klein dekbed kan aanschaffen. Qua prijs is er niet zoveel verschil tussen grote en kleine dekbedden, en een goede keuze bespaart jou heel wat onaangename nachten. Weet alvast dat er inmiddels dekbedden bestaan tot 220cm lengte en 240cm breedte.

Warmteklasse van het donsdeken
De warmteklasse is eveneens een belangrijk criterium. Het bepaalt de isolatiewaarde van het dekbed. In de Nederlandse handel zijn vier verschillende warmteklassen te verkrijgen. Deze gaan van klasse 1 voor een zomerdekbed tot klasse 4 voor echte winterse dekbedden. Jouw keuze zal afhangen van hoe koud jij het ’s nachts meestal hebt. Tevens speelt de temperatuur in de slaapkamer een rol. Wij raden alvast aan om de temperatuur in de kamer fris (maar niet ijskoud!) te houden, en een goed warm donsdeken te kiezen. Dit is een gezonde manier van slapen.

shutterstock_149871536

Soort dons
De donsvulling van het dekbed is uiteraard een zeer belangrijkste factor. Er bestaan dekbedden met een vulling van 100% dons, en er zijn dekbedden met een mengeling van dons en veren. beide zorgen voor een andere soort warmte. Tevens is de concentratie van de dons (uitgedrukt in gram per vierkante meter) belangrijk. Hoe meer dons, hoe warmer het deken. Zelfs de afkomst (soort eend, gans of andere vogel), veerkracht en grootte van de donsveren bepalen de kwaliteit van het deken.

De tijk
Met tijk bedoelen we de stof waarin de dons zit. Over het algemeen bestaat die uit fijne geweven katoen. Dit soort stof houdt de dons goed in het deken, maar laat ventilatie toch toe. Goede tijk is vooral licht, soepel en sterk. Het donsdeken moet zich comfortabel rond je lichaam laten vallen zodat je goed ondergestopt bent.

 

Een gedachte over “Tips voor het kopen van een dekbed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *