Scindapsus

Scindapsus, woonplant van de maand februari

Woonplant van de maand februari is de Scindapsus, ook bekend als Epipremnum. Een veelzijdige plant met als bonus een bijzonder luchtzuiverende werking. Deze woonplant staat ook wel bekend als geluksplant: de plant zou zijn eigenaar geld èn geluk brengen.

 

Scindapsus

 

Gevlekt en gevlamd

Met de Scindapsus kun je alle kanten op. Doordat de ranken op een liaanachtige wijze groeien, kan de plant omhoog klimmen langs een stam of juist z’n ranken laten hangen. De plant is daardoor te koop als klim- en hangplant. De veelal glanzende bladeren van de Scindapsus zijn hartvormig en hebben een opvallende print: het blad is gevlekt of gevlamd en heeft een divers kleurenpalet met donkergroen, lichtgroen, zilver, geel en zelfs witachtige tinten.

 

Makkelijk te verzorgen

De Scindapsus komt van ver: de plant vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomonseilanden. Ondanks dat de plant jou een zuivere lucht geeft, vraagt hij niet veel terug. Met een lichte standplaats zonder tocht, een beetje water en zo nu en dan een plantenspuit is die al tevreden. En als de ranken te lang worden, knip je ze gewoon een stukje af.

 

Scindapsus

 

Facts & figures:

·      Uit onderzoek* van NASA en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras blijkt dat de Scindapsus in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat.

·      Verdwijnt de print op de bladeren van de Scindapsus en wordt het blad egaal groen? Dan staat de plant op een te donkere plek.

·      Je kunt de luchtvochtigheid voor de Scindapsus verhogen door een schotel met water in de kamer neer zetten. Het water kan dan langzaam verdampen.

·      In de tropische oerwouden van Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomoneilanden groeit de Scindapsus langs de bomen omhoog.

 

Woonplant van de maand

De Scindapsus, of Epipremnum, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van februari 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

 

Meer informatie
Website              www.mooiwatplantendoen.nl

Facebook            mooiwatplantendoen

Twitter                 @watplantendoen

 

Korte film over de luchtzuiverende werking van planten: http://www.youtube.com/watch?v=ZD014xWsB0Q
* Kijk voor het volledige onderzoek op: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230460/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *