Designersguild

Jacquard dessins

Een veel geziene trend tegenwoordig zijn stoffen die Jacquard geweven zijn. Veel reliëf en details in een rustige stof, maken producten net even anders/apart.

Wat is jacquard?
Jacquard is een weeftechniek die is uitgevonden door de fransman Joseph-Marie Jacquard (1752-1834).

Joseph-Marie ontwierp een programmeerbaar weefgetouw, het jacquardgetouw. Met het jaqcuardgetouw is het mogelijk om bijna iedere kettingdraad (dit zijn de verticale opgespannen draden op het weefgetouw) los van de andere te sturen. Dit zorgt voor een grote veelzijdigheid in het weefproces. Met deze techniek ben je in staat om grote complexe versieringen, structuren en gebloemde weefsels te maken.

Damast vs Brokaat
Het is mogelijk om de jaqcuard weeftechniek te gebruiken in een kleur of in twee (of meedere kleuren). Door het afzonderlijk sturen van de kettingdraden ontstaat er een licht en donker contrast in de stof. Er zit een glanzend effect over de stof. Zijn alle draden van dezelfde kleur dan spreek je van damast, worden er naast een kleur ook gouden of zilverdraden gebruikt dan spreek je van brokaat.

Momenteel zie je veel structuren terugkomen in stoffen. Niet alleen effen stoffen met een reliëf (damast dus), maar ook voelbaar reliëf in meerdere kleuren. Kijk bijvoorbeeld hier eens.

Bron: Roderick Vos

Een prachtig voorbeeld van hoe de oude weeftechniek wordt toegepast in de hedendaagse tijd. Strakke geometrische lijnen in plaats van de traditionele jacquard patronen die wij allemaal kennen. Deze patronen worden overigens  nog steeds veel toegepast, zoals bijvoorbeeld bij designersguild. Zij zijn een goed voorbeeld van hoe je met klassieke structuren kunt spelen zodanig dat het past in het hedendaagse interieur.

Bron: Designersguild

 

Dit gastartikel is geschreven door Stephanie G. Raaijmakers – de Booij, eigenaar van Enrich.nl.  Stephanie ontwerpt woon-, baby- en bruiloft accessoires van basismaterialen als gerecyclede stoffen, canvas en gerecycled papier. Neem een kijkje in haar webshop of volg haar op facebook en twitter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *