Hans_Wegner_Carl_Hansen

Investeren in je woning

 

Hans_Wegner_Carl_Hansen
Hans Wegner/ Carl Hansen

 

De huizenmarkt trekt weer aan, maar het kan nog steeds zijn dat je hypotheek onder water staat. In plaats van de aanschaf van een nieuwe woning kan je ook denken aan een investering in je huidige woning. Een goede investering in je woning is blijvend en kan de waarde van je woning zelfs verhogen zoals bij het kopen van extra grond of het plaatsen van een aanbouw. Daarnaast kun je in je interieur investeren door middel van design of kunst. Het zijn tijdloze objecten die jaren mee gaan en hun waarde behouden of zelfs vergroten.

Grond
Investeren in grond of bouwgrond is altijd een goede keuze. De kans dat de waarde op een stuk grond daalt is erg klein, meestal stijgt de waarde juist in de loopt der jaren. Het bijkopen van grond kun je daarom zien als een verstandige investering. Zolang je de grond behoudt geniet je zelf van een extra stuk tuin of kun je deze gebruiken voor een aanbouw. Ook heb je minder overlast van bijvoorbeeld buren. Op het moment dat je je woning verkoopt is het stuk grond hoogstwaarschijnlijk gestegen in waarde en maak je hier dus winst op, dat zijn twee vliegen in één klap! Daarnaast kan je een losse kavel of stuk bouwgrond kopen, ook dit is een goede investering. Echter is de vraag hoe je grond gaat financieren. Je kunt hiervoor een extra hypotheek afsluiten. De kosten van de grond worden bij de huidige stand van de hypotheek meegenomen waardoor enkel de maandelijkse hypotheek lasten verhoogd worden.

Aanbouw

Een aanbouw, uitbouw of dakkapel verhoogt de waarde de woning. Uiteraard is het wel belangrijk dat deze goed uitgevoerd wordt door professionals. De gebruikte materialen en afwerking bepalen in een hoge mate de meerwaarde van de aanbouw. Tot 1 juli 2015 valt het arbeidsloon ter verbetering van de woning nog onder de 6% btw-tarief, wat het extra voordelig maakt om je woning nu te verbeteren of te verbouwen. Ook in dit geval geniet je zelf tijdens de bewoning van extra ruimte en levert je woning bij verkoop meer op, een goede investering dus!

Wanneer je deze aanbouw als een investering ziet is het van belang dat de meerwaarde die de aanbouw aan de woning geeft daadwerkelijk afweegt tegen de gemaakte kosten. Ook de financiering van de aanbouw brengt kosten met zich mee, bekijk daarom goed wat de mogelijkheden zijn. Wanneer je geen tweede hypotheek kunt verkrijgen kun je bijvoorbeeld wél een onderhandse lening of een persoonlijke lening afsluiten.

Design

Een goede investering in je interieur is de aanschaf van design en kunst. Als je het op de juiste manier in je interieur toepast kan het een grote bijdrage leveren aan je woongenot. Daarnaast behoudt design en kunst zijn waarde en mag je van design meubels ook een hoge kwaliteit verwachten. Hierdoor kunnen bepaalde meubels je hele leven meegaan en worden ze weer doorgegeven aan de volgende generatie!

Hoe maak je nou het onderscheid tussen goed en minder goed design? Wat is de moeite waard om geld in te investeren als het je niet alleen om de uitstraling van design gaat, maar design gebruikt als duurzame oplossing voor je interieur? Let dan goed op de materialen die gebruikt zijn en uit welk land ze afkomstig zijn. Kwalitatief goede meubelen stralen vakmanschap uit en zijn perfect afgewerkt. Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen maken kwalitatief goed design. Design uit Italië oogt vaak mooi, maar kunnen kwalitatief soms minder zijn.

Een design bank is een goed voorbeeld om geld in te investeren. Vaak is een design bank een grote aankoop. Denk maar eens aan een bank van Gelderland. Deze tijdloze banken hebben een geweldig binnenwerk, waardoor de bank jaren meegaat. Ben je na 15 jaar de stof een keer zat? Dan kan je de bank altijd opnieuw laten herstofferen. Als tegenhanger kan je dan kiezen voor bijvoorbeeld een goedkoper vloerkleed, omdat deze minder lang meegaat en je hier sneller op uitgekeken raakt.

Een andere goede investering is een echte designklassieker, zoals een stoel van Hans Wegner. Deze klassieker blijft altijd erg gewild en wordt vaak in de loop van de tijd alleen maar meer geld waard omdat er steeds minder van overblijven. Koop echter nooit een replica, maar investeer in een origineel exemplaar die zijn waarde blijft behouden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *