Internationale kleurentrends 2012

Flexa is een onderdeel van AkzoNobel, de grootste fabrikant van verf en coatings. Ze hebben een enorme hoeveelheid kennis over kleur en hun positieve invloed. Het hele jaar door wordt deze kennis verzameld, geanalyseerd en geïnterpreteerd door AkzoNobel’s Aesthetic Center. Aan de hand van deze uitkomsten brengt Flexa ieder jaar het Colour Futures trendboek uit. In het boek staan de nieuwe internationale kleurentrends voor dat jaar beschreven.

 Kleurentrends 2012

[adrotate banner=”20″]

In 2010 draaide alles om het terugkeren naar de ‘basiswaarden’, in 2011 was het kernwoord ‘waardering’ en in 2012 is het thema ‘mogelijkheden’. Dit borduurt voort op de thema’s van de voorgaande jaren en is optimisticher geworden. Dit zie je ook terug in het kleurverloop. In 2011 draaide het om schoon, fris en vrolijk met speelse, felle pastellen in de hoofdrol. In 2012 komen er meer stevige, diepe kleuren met karakter tegenover ingetogen en elegante pastellen gecomplementeerd door felle tinten.

Kleur van het jaar 2012

De kleur van het jaar 2012 is een warme kleur rood die zowel speels als volwassen is. De lichtere tinten van afgelopen jaren hebben plaats gemaakt voor een kleur met meer kracht. Het is geen knal kleur, maar een gedekte, warme kleur die makkelijk overal toepasbaar is. Zowel op een groot vlak als in de accessoires.

Trend: Delicate Mix

[adrotate banner=”20″]

Delicate mix is een verzameling van verfijnde en elegante kleuren. In onrustige tijden bieden deze kleuren rust en balans als vorm van luxe. Verfijnd, subtiel, elegant, luxueus, gepolijst en ingetogen zijn de kernwoorden van deze trend. Compostie en materiaal staan centraal, deze zorgen dan ook voor de spanning in het geheel. Matrialen die hierbij passen zijn beton, metaal, hout, keramiek, wol en moderne kunststoffen. Het is minimalistisch, maar nooit streng.

 Trend: One small seed

 

 

De trend one small seed draait om de natuur en planten. Dit thema vertegenwoordigd begrippen die eigenlijk heel belangrijk voor ons zijn. Door de natuur naar binnen te halen kunnen we hier de voordelen uit halen. Begrippen als kostbaar, gezond, fragiel, locaal en nieuw leven voeren de boventoon. Het kleurenpalet is samengesteld uit natuurlijke kleuren van water, de zon, de aarde, klei, de planten, wolken en bloesems. Ze vormen samen de ideale binnentuin.

 Trend: Living scrapbook

 

 

In de trend living scrapbook sta jij als persoon centraal. Tegenwoordig legt iedereen zijn leven vast op zijn eigen manier, waaronder bijvoorbeeld facebook en twitter. Je hebt zelf de teugels in handen en bent vrij in je expressie. Dit kleurenpalet sluit aan bij de esthetiek van blogs en social media met al zijn  persoonlijke voorkeuren. Het zijn kleuren van Charles en Ray Eames, modern, maar enigzins vergrijsd en onalledaags.

 

Trend: different worlds

 

[adrotate banner=”20″]

In visuele en grafische zin komen bepaalde elementen steeds weer terug. Zo blijven we gevoelig voor de charmes van trompe l’oeil, de klassieke techniek om gezichtsbedrog te creëren. Het bovenstaande kleurenpalet omarmt het hele illusionaire spectrum: het zijn zachte, dromerige tinten tegenover felle, rijpe tinten. Woorden als illusies, digitaal, veranderde waarneming, surrelisme en escapisme staan centraal.

 Trend: Rediscovered heroes

 

We kijken de laatste jaren weer meer naar wat we eigenlijk hebben en ontdekken nieuwe mogelijkheden. We worden omringd door dingen die zo alledaags zijn dat ze eigenlijk niet opvallen. Van materialen als hout, kalk, paperclips tot complete leegstaande gebouwen. Rediscovered heroes is hierop geïnspireerd en draait om nieuw leven, erfgoed, robuust, industrieel en herwaardering.

 

Tip: Elle Decoration lezersdag

Op zondag 18 maart vindt de Elle Decoration lezersdag plaats in de Toonkamer, Utrecht. Tussen 11:00 en 19:00 krijg je hier als consument kleuradvies- en interieuradvies en kan je een lezing van het Flexa ColourLab bijwonen. In deze lezing wordt het bovenstaande trendboek uitgebreid toegelicht.

 

Dit artikel is geschreven door Bas van der Pol

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *