Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

Nu het weer kouder in huis wordt en de verwarming aan staat, is het weer tijd voor een lekker warm vloerkleed of karpet in je interieur. Een vloerkleed brengt alle meubels bij elkaar en vormt een eilandje of zitgroep in je interieur. Een vloerkleed heeft als extra voordeel  dat het comfort en warmte geeft. Maar hoe bepaal je nu het juiste vloerkleed voor jouw interieur? Met deze tips helpen we je op weg!

 

Vloerkleed Otto
Bron: Otto

 

1.       Bepaal de juiste afmeting van het vloerkleed

De meest bepalende factor van een vloerkleed is de afmeting. Vaak wordt er voor een te klein vloerkleed gekozen, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Kies altijd voor een royaal vloerkleed. Staan je meubels tegen de wand? Dan mag het vloerkleed voor de meubels, tegen de pootjes geplaatst worden. Staan je meubels los in de ruimte? Kies dan voor een extra groot vloerkleed waar alle meubels met de pootjes op staan. Laat het vloerkleed in beide gevallen aan de zijkant van de meubels minimaal 10-15 cm uitsteken voor een royaal gevoel. Heb je moeite het resultaat voor je te zien? Leg dan kranten op de grond in de afmeting van het vloerkleed.

 

2.       Bepaal de juiste kleur en poolhoogte van het vloerkleed

Welke kleur krijgt je vloerkleed? Denk erover na of je vloerkleed moet opgaan in de rest van je interieur of dat je vloerkleed mag knallen in een felle of contrasterende kleur. Ook de poolhoogte is van belang bij de uitstraling. Wil je een strakke lage pool of een hoge pool met een shabby uitstraling? Bij een interieur met een houten vloer passen bijvoorbeeld koele kleuren als blauw/groen/oceaan.  Bij een industrieel of strak interieur geven grove wollen vloerkleden in grijstinten een mooi contrast en zorgen gelijk ook voor een verbeterde akoestiek. Tegenwoordig zie je veel lage vloerkleden zoals (oude) kelims en handgeknoopte wollen tapijten.

 

 

5 gedachten over “Hoe kies ik het juiste vloerkleed?”

  1. Nog een tip: bepaal van welk materiaal het vloerkleed is gemaakt. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Wol is bijvoorbeeld heerlijk zacht en duurzaam maar heeft als nadeel dat het in sommige gevallen erg pluist. Zeker als je gevoelig bent voor stof is dat geen handige keuze.

  2. Punt 1 is een hele goede. Wij hebben deze fout ook gemaakt. We kochten een vloerkleed maar toen we thuis kwamen bleek hij eigenlijk net te smal te zijn.

    1. Zonde Floor! Door de truc met de oude kranten op de vloer kan je dit probleem onderscheppen. Misschien passen de standaard maten vloerkleden net niet optimaal in jouw interieur en kan je beter gelijk een vloerkleed op maat laten maken. We hopen dat je met de bovenstaande tips niet nogmaals een miskoop doet!

  3. Ook een goede tip: Denk goed na over de vorm. Misschien denk je er niet meteen aan, maar een rond tapijt kan soms veel leuker staan dan een rechthoekig tapijt!

    1. Klopt Lisa! Vaak worden ronde vloerkleden alleen in een ‘ronde’ ruimte gebruikt, maar je kan alle rechte vlakken in je interieur heel mooi breken door een rond vloerkleed toe te passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *