dakkapel

Hier moet je aan denken bij het plaatsen van een dakkapel

Ben je toe aan meer licht en ruimte op de zolder, een vernieuwd uiterlijk van de slaapkamer of wil je verandering in je kantoorruimte? Een dakkapel kan een goede oplossing zijn. Er zijn echter een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een dakkapel. We bespreken de belangrijkste punten.

Voorbereiding

Er zijn 4 essentiële punten waar je op moet letten als je aan een dakkapel wilt beginnen:

 

  1. Het type dak: een gordingkap of een scharnierkap?
  2. De hellingshoek en schuinte van het dak
  3. Vergunning (is het vergunningsvrij of niet?)
  4. De breedte van je huis

 

dakkapel
Bron: Thisoldhouse.com

 

 

  1. Type dak

Voor het plaatsen van een dakkapel is het van groot belang om te weten welk type dak we mee te maken hebben. Afhankelijk hiervan wordt de constructie van de dakkapel bepaald.

Bij een schuin dak is het gemakkelijk om te kiezen voor een dakkapel. Dit is vaak het geval bij oudere woningen. In een oudere woning heb je meestal te maken met een gordingkap; dit is een constructie waarbij de balken horizontaal onder het dakbeschot lopen.

Bij nieuwbouwwoningen zijn de daken vaak voorzien van een scharnierpunt dat zich bovenin bevindt en is het dak met sandwichpanelen opgebouwd. Hiervoor is een sandwich dakkapel bedacht. Met deze dakkapel behoud je de huidige isolatiewaardes. In het geval van een scharnier- of sporenkap zijn er extra balken nodig om het dak op te vangen.

 

  1. Hellingshoek en schuinte

Voor het plaatsen van de dakkapel is de dakschuinte allesbepalend. Over het algemeen ligt de dakhelling tussen de 35 en 45 graden. Voor een dakkapel geldt dat hoe steiler het dak is, hoe minder materiaal er nodig is. Dit betekent tevens ook dat er bij een steil dak minder ruimte ontstaat met een dakkapel. In het geval van een minder steile dakhelling ontstaat er juist wel meer ruimte.

 

dakkapel
Bron: Sterlingbuild.co.uk

 

 

  1. Vergunning

Voor sommige dakkapelaanvragen heb je een vergunning nodig. Dit is het geval wanneer je de dakkapel aan de voorkant of aan de zijkant van je huis wilt plaatsen, waarbij de dakkapel aan de openbare weg of groenvoorziening grenst.

Wanneer je de dakkapel aan de achterkant van het huis laat plaatsen, is er meestal geen vergunning nodig, maar moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zorg dus altijd voor een goede voorbereiding, want het zou zonde zijn om een boete te krijgen voor iets wat voorkomen had kunnen worden. Laat je daarom goed inlichten en verdiep je in de voorwaarden.

 

  1. Breedte van huis

Dakkapellen over de volledige breedte van het huis vallen onder de vergunningsvrije sector. Wanneer je de dakkapel over de maximale breedte wilt, houd je de totale breedte van je huis aan en haal je er aan allebei de kanten een halve meter af.

Let er dus goed op dat je aan de juiste voorwaarden voldoet voordat je de klusmannen aan het werk zet. Dit kan je veel tijd en werk naderhand schelen. Bovendien zal elk bedrijf willen weten wat je behoeften zijn als het gaat om de dakkapel en kan je vervolgens zo goed mogelijk adviseren in wat je moet doen.

 

Dit artikel werd je aangeboden door Habrobouw, aannemer in Dordrecht. Habrobouw doet verschillende bouwprojecten in de omgeving, waaronder dakkapellen, verbouwingen en aan- en opbouwwerkzaamheden.

 

Een gedachte over “Hier moet je aan denken bij het plaatsen van een dakkapel”

  1. Zeer interessante informatie! Persoonlijk wist ik het niet dat een soort van een dakkapel afhankelijk van het type dak is. Gelukkig hebben wij een schuin dak en dat makkelijker voor ons zal zijn om een dakkapel te kiezen 😉 Ook moet ik ervoor zorgen dat wij een goede specialist zullen inhuren en hopelijk over een tijdje zal ik al van mijn nieuwe dakkapel genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *