Haarden en Kachels in Scandinavische woontrend

houtkachel-alosa-big-stone

Na een heerlijk warme zomer zijn de koude avonden nu toch echt aangebroken. Ik houd altijd erg van de warmte van de zomer, maar de herfst en winter hebben ook hun charme. Ik kan er al naar uitkijken om lekker kneuterig bij de kachel te zitten met een warme kop thee en te verdwalen in het vlammenspel.

Scandinavische woontrend

Nu de Scandinavische woontrend door blijft zetten zien we ook dit jaar veel houtkachels, gaskachels en open haarden. We zijn weer op zoek naar authenticiteit en gezelligheid. De woningen in het hoge noorden zijn ingericht op de koude winters. Dat wil zeggen dat de basis licht is gehouden om het kleine beetje binnentredende daglicht zo veel mogelijk te reflecteren. Dit wordt aangevuld met warme materialen zoals wol, vachten en hout. Uiteraard vind je in Scandinavië geen enkele woning zonder kachel of haard.

Kachels en haarden

Vorig jaar zagen we al een toename van kachels en haarden en deze trend zet deze winter door. Je kan kiezen voor een losstaande kachel of een open haard. Een open haard is voor de sfeer en geeft weinig warmte af, omdat het grootste deel van de warmte in het rookkanaal verdwijnt. Een losstaande kachel is wel als warmtebron te gebruiken. Naast houtkachels en gaskachels zie je ook elektrische haarden die de warmte en vlammen van het vuur nabootsen.

Tips voor kachels en haarden

Ben je op zoek naar een kachel of haard voor je woning? Bedenk dan eerst of je het wilt gebruiken voor de sfeer of als warmtebron. Aan de hand hiervan kan je ook bepalen welk vermogen de kachel moet hebben. Dit hangt onder andere af van de buitentemperatuur en de grootte van de ruimte. Voor een ruimte van 50m2 heb je vaak zo’n 6 KW nodig.  Bespreek vooraf met een erkend installateur de beste plek in de ruimte voor de kachel. Hij kan je ook helpen bepalen welk vermogen je nodig hebt. Indien er nog geen rookkanaal aanwezig is, laat dit dan doen door een professional in verband met brandgevaar!

 

Een gedachte over “Haarden en Kachels in Scandinavische woontrend”

  1. Ik ben er het helemaal mee eens dat het belangrijk is om een na te denken of je de kachel wilt gebruiken voor de sfeer of als warmtebron. Ik heb altijd een kachel in mijn woonkamer willen hebben om het gezelliger te maken. Volgend jaar kopen we eigenlijk en kachel om een leuke sfeer in ons huisje te creeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *