Groener bouwen in Friesland

‘Groener bouwen in Fryslân’

Op dinsdag 27 september 2011 organiseert SusAr (Sustainable Architecture & Agriculture), een platform dat internationaal en duurzaam samenwerken op het vlak van de gebouwde omgeving wil bevorderen, van 14.00-18.00 uur haar 3e lezingenreeks: GROENER BOUWEN IN FRYSLÂN. Deze zal plaatsvinden op de Watercampus, een internationaal technologiecentrum in Leeuwarden. SusAr organiseert periodiek een lezingenreeks gecombineerd met een bezoek aan een locatie op het vlak van duurzaam en internationaal samenwerken; deze vindt ditmaal onder andere plaats bij de ‘duurzame’ bruggen in Sneek. Initiatiefnemer en ontwerper/ondernemer Hans Olthaar: “Met SusAr en de lezingenreeks wil ik duurzaam (land-)bouwen promoten op een manier dat het zelfvoorzienend kan worden en zijn.”
De sprekers
Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden, trapt af. Duurzaamheid is een onderwerp dat leeft in de hoofdstad van Friesland. “In Leeuwarden praten ze niet over duurzaamheid, ze doen het gewoon!”.

Douwe Faber van Ekwadraat, architect van de duurzame keten, zal vervolgens in zijn lezing vertellen hoe stukje bij beetje een keten duurzamer wordt door te delen, te durven en te doen.

Timo ter Voort is eigenaar van Living Foods, innovator, trendsetter en pionier op het gebied van productontwikkeling in de land- en tuinbouw. Hij zal een verhaal houden over duurzame agricultuur.

Hans Achterbosch van Achterbosch Architectuur sluit de lezingenreeks af met een verhaal over een net afgerond project, namelijk het maken van twee houten verkeersbruggen van de ‘nieuwe’ houtsoort Accoya; dat is een geacetyleerde soort hout, waarbij hout via een speciaal proces bijna onvergankelijk wordt gemaakt.
Rondleiding en minimarkt
Na de lezingen zal de rondleiding plaatsvinden bij de ‘duurzame’ bruggen van Sneek. Op de minimarkt van duurzame bouwproducten zullen presentaties te zien zijn van onder andere het Greenhuus; een uniek recreatieconcept, de groene geluidsschermen van BBD, een energieopbrengend huurhuisconcept inclusief elektrische auto en stroom voor 25.000 km, en diverse innovaties van de Watercampus.

Over SusAr
Het platform SusAr is in 2009 door Hans Olthaar opgericht. Via de website kunnen verschillende duurzame bouwpartijen met elkaar in contact komen en samenwerken. Op deze manier kunnen architecten, ontwerpers en bedrijven in de duurzame bouwwereld open en transparant met elkaar communiceren over hoe zij samen duurzame bouwproducten kunnen ontwikkelen en realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *