orchids2

Een orchidee is moeilijk te verzorgen: feit of fabel?

Zonder groene vingers toch planten in huis

 Heb jij geen groene vingers, maar wil je toch (meer) groen in huis? Dan is de orchidee een ideale plant. In tegenstelling tot wat men soms denkt, is deze koningin onder de planten heel makkelijk te verzorgen. Sterker nog: de orchidee houdt er zelfs van om een beetje verwaarloosd te worden. Extra leuk: er zijn meer dan 25.000 soorten orchideeën in allerlei kleuren en maten, er zit dus altijd wel een orchidee tussen die bij jou past.

orchids2
Vanda

 

Tips & Tricks

Met een orchidee heb je een plant in huis die ieder interieur net dat beetje extra stijl geeft. Een orchidee heeft niet veel aandacht nodig en blijft lang mooi met de volgende tips:

–          Zet je orchidee op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

–          Geef ‘m een keer per week een beetje water, in de winter zelfs maar een keer in de tien dagen. Liefst door de orchidee (tot en met wortels) onder te dompelen in een emmer of gootsteen (laat ‘m daarna goed uitlekken).

–          De orchidee houdt er ook van als je hem een keer per maand plantenvoeding geeft, hiermee verleng je de bloeiperiode.

 

orchids
Phalaenopsis

 

Waar houdt de orchidee niet van?
Orchideeën houden niet van tocht, direct zonlicht en om direct bij een verwarming te staan. Let er ook op dat je orchidee niet naast een fruitschaal staat – fruit produceert namelijk gassen waardoor bloemen snel verouderen. 

Paphiopedilum
Paphiopedilum

Help! Er vallen bloemknoppen van mijn orchidee!

De meest voorkomende ‘kwaaltjes’ bij het houden van orchideeën in huis zijn bloemknoppen die van de orchidee vallen (of bloemen), gele en/of slappe bladeren. Wat te doen?

 • Wanneer er bloemknoppen (of bloemen) van de plant vallen, krijgt de plant te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee een keer per week een klein dompelbadje
 • Gele bladeren kunnen het gevolg zijn van teveel zonlicht. Plaats de orchidee op een lichte plek, maar niet rechtstreeks in de zon. Bijvoorbeeld op een bijzettafeltje een paar meter bij een raam vandaan.
 • Slappe bladeren kunnen twee oorzaken hebben: teveel water of juist te weinig. Wanneer de wortels van de orchidee grijs zijn, betekent dit dat je orchidee te droog is. Dompel je orchidee in dat geval 10-15 minuten onder in een emmer of in de gootsteen. Zijn de wortels bruin? Dan heeft de orchidee teveel water gekregen. In sommige gevallen maakt de orchidee nieuwe wortels aan (na de bloei).

Meer verzorgingstips vind je op www.orchidsinfo.eu.

 

Welke orchidee past bij jou?

Er zijn zoveel soorten, kleuren en maten orchideeën dat er altijd wel een orchidee bij jou past. Tip: met de online test www.orchitypes.eu kom je erachter welk van de twaalf universele persoonlijkheden jij bent en welke van de duizenden orchideeën het beste bij jou past.

6 gedachten over “Een orchidee is moeilijk te verzorgen: feit of fabel?”

 1. Niet een ieder heeft graag bloemen in huis, maar een enkele (die je nauwelijks hoeft te verzorgen) doet echt geen kwaad. Leuke tips 😉

 2. Handige tips, ik heb ook gehoord als je de orchidee kleur kan veranderen door de voeding te veranderen. Heb je continu een andere kleur in je woonkamer

 3. Planten zijn een must voor een levendig interieur.
  Bij onze interieuradviesaanvragen zien wij ook steeds vaker deze wens voorbij komen.

 4. Bedankt voor de tips! Ik vind het zulke mooie planten, zoals je zelf ook al schrijft: Het geeft net even wat meer stijl!
  Ik kan met je tips aan de slag 🙂

  Groetjes,
  Vivian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *