Gietvloeren

Een gietvloer zelf doen of laten doen?

Stel jezelf het volgende even voor: je wilt een nieuwe vloer in je huis. Alle opties zijn al overwogen en uiteindelijk ben je er zeker van dat het een gietvloer moet gaan worden. Wat is dan de volgende stap? Ga je deze vloer zelf aanleggen of laat je dit door professionals doen? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel nemen we ze met je door.

 

gietvloeren
Bron: Solo Gietvloeren

 

Tijd is geld

Laten we meteen beginnen bij de voornaamste reden waarom mensen er voor kiezen om een gietvloer zelf te leggen: besparing op de kosten. Mocht dit inderdaad je argument zijn, houd er dan rekening mee dat deze reden niet helemaal gegrond is.

Je bespaart natuurlijk op de kosten voor vaklui, maar houd er rekening mee dat iemand die weet waar hij mee bezig is, veel sneller werkt dan iemand die er geen verstand van heeft. Tijd is ook geld. Zeker wanneer er complicaties optreden en je (deels) opnieuw moet beginnen. Het zelf leggen van een gietvloer kan behoorlijk tegenvallen. Er spelen namelijk veel verschillende factoren mee bij een nieuw te leggen vloer, waardoor vakmanschap van belang is.

 

Ondervloer en dekvloer

Wat zijn nou precies die factoren waar je rekening mee moet houden? Om te beginnen de beoordeling van de ondergrond. De ondervloer is bepalend voor het eindresultaat. Let daarom goed op de staat van de ondervloer.

Als hier oneffenheden in zitten of nog resten van een ander type dekvloer aanwezig zijn, moet dit eerst worden aangepakt. De dekvloer coating is niet erg dik en moet strak worden gelegd, daarom is het van belang dat de ondergrond vlak is. Het is dan ook gebruikelijk om de ondervloer eerst te schuren.

Wanneer er scheuren of andere oneffenheden in de vloer zitten, is het slim en aan te raden om eerst de vloer te egaliseren. Als de ondervloer eenmaal bewerkt is kan de coating er op.

 

Grondvochtigheid

Een veelvoorkomende factor waar met name in de nieuwbouw rekening mee gehouden moet worden, is de vochtigheid van de vloer. Er kan geen kunststof vloer worden gelegd op natte ondergronden. Het is van belang dat een cementdekvloer of nieuwe betonvloer voldoende oud is voor behandeling. Daarom is er een standaard termijn van 28 dagen die je aan hoort te houden zodat de kwaliteit van de vloer optimaal is.

 

Gietvloeren
Bron: Solo Gietvloeren

 

Vakmanschap

Zoals je merkt zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden.

Als je veel ervaring hebt met het aanleggen van vloeren, is het natuurlijk wel kosten besparend om het zelf te doen. Wanneer je hier echter geen ervaring mee hebt, raden we je aan om het te laten doen door iemand die over vakmanschap bezit. Dit bespaart je uiteindelijk een hoop tijd en geld doordat het goed gebeurt.

 

2 gedachten over “Een gietvloer zelf doen of laten doen?”

  1. Bedankt voor de tips! Ik zat er eigenlijk aan te denken om het zelf te doen, maar nu ga ik het misschien toch maar uitbesteden. Ik heb praktisch geen ervaring en het zou toch zonde zijn als ik het ga verpesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *