De winnaars van de Aanstormende Designers Competitie zijn bekend

De tien winnaars van de Aanstormdende Designers Competitie zijn bekend. Een maand lang konden bezoekers van de website www.adcmeubelen.nl stemmen op de 51 ingezonden objecten. Deze publieksstemming en de beoordeling van de vakjury bepaalden de eindscore. De publiekslieveling Re-Light en de favoriet van de vakjury Sweet Memory Products krijgen extra aandacht in de expositie die 27 februari door wethouder Schreurs wordt geopend.

De kern van deze competitie is dat de groothandel Antiek en Design Center 10 ontwerpers de kans wil geven zich te presenteren in haar showroom en aan haar klanten; namelijk woonwinkels. Hiermee promoot en stimuleert de groothandel het werk van de ontwerpers, zodat het in de woonwinkels terecht kan komen. Voor veel ontwerpers is dat een moeilijke weg; daarom ze kunnen elke steun gebruiken.

Breed scala

De ingezonden objecten en concepten lopen zeer uiteen van soort en stijl. Het is een boeiende verzameling geworden. Er zijn tekeningen en schetsen ontvangen, concepten die in Photoshop zijn gemaakt en echte meubelen. Sommigen zijn al in de handel verkrijgbaar, maar de meeste zoeken nog naar afzet op de markt. Wat ontwerpers betreft is er ook een grote verscheidenheid aan achtergrond. Er hebben zich ontwerpers ingeschreven die van de Design Academie afgestudeerd zijn, maar ook mensen die uit liefhebberij met ontwerpen bezig zijn en voor zich voor het eerst aan een groter publiek tonen. Al met al kan men zeggen dat het een breed scala aan ontwerpers en objecten zijn, die allemaal dingen naar een plaatsje in de top tien.

De inzet is hoog

De tien beste inzendingen in de Aanstormende Designers Competitie krijgen drie maanden lang 50 m2 expositieruimte in de showroom van de groothandel. Maar er is meer:

  1. Hun werk wordt bekend gemaakt aan de klantenkring van ADC en aan een breed publiek middels dagbladen (online en off line) en social media.
  2. Gedurende de tentoonstelling wordt het werk van de winnaars door ADC geadverteerd in dagbladen.
  3. Als het werk wordt verkocht tijdens de tentoonstelling, dan is de hele opbrengst voor de ontwerper.

De tentoonstelling wordt geopend op 27 februari met een Grand Opening.

De competitie liep tijdens de maand januari. Er zijn meer dan 7.000 stemmen geteld. De 10 winnaars zijn:

1.         Re-Light

2.         Multishuffle

3.         Kroonluchter van touw

4.         “Arts & Crafts”

5.         Memento

6.         Beer

7.         Lamp MAX2

8.         “Out of the Box”

9.         Dust Shade

10.       Two in One

De volledige lijst van het eindresultaat staat op www.adcmeubelen.nl.

De beoordeling van de vakjury

Hans Robertus, directeur DDW; Rob Lindhout, directeur Puur Sang; Alexander Pelikan, ontwerper en eigenaar van PeliDesign en Peter Guntlisbergen, directeur van ADC Eindhoven, vormden de vakjury van deze competitie. De vakjury heeft in totaal 22 objecten punten toegekend.

De opdracht aan de vakjury was om de objecten naast een eigenheid en originaliteit aan design, ook op commerciële haalbaarheid te beoordelen. Dat betekent niet meteen dat het in grote getale moet worden geproduceerd; het mag ook een handmatige productietechniek zijn. Maar het werk moet, volgens de inschatting van de vakjury, goed te produceren zijn. Dat is belangrijk om een goede kans te hebben op succes in de markt.

De vakjury heeft verder gekeken dan het huidige assortiment van de groothandel zelf en stond open voor elke stijl en vorm. Tenslotte heeft de jury in haar oordeel de bruikbaarheid of usability meegenomen van het object. De puntenverdeling van de vakjury is terug te vinden op www.adcmeubelen.nl.

Waarom organiseert ADC een competitie?

Door de jaren heen weet groothandel ADC dat vernieuwing essentieel is voor de meubelbranche. Het bedrijf heeft veel kennis opgebouwd in technieken om meubels te maken. Zo kan ADC meubels met een rustiek ontwerp op maat laten maken en heeft ze haar eigen antieke kleur ontworpen.

Het bedrijf is nu op zoek naar nieuwe ideeën van vormgevers die net gestart zijn als vormgever en die een gezonde ambitie hebben. Een object hoeft niet direct een hit te worden zodat het in grote getale moet worden geproduceerd, ook ideeën van unica zijn zeer welkom. “Kern van de collectie van ADC is karakter”, zegt Peter Guntlisbergen, directeur van ADC. “Wat je tegenwoordig veel ziet is dat de meubelbranche inzet op populaire stukken en dat is jammer. Huiskamers gaan steeds meer op elkaar lijken en dat kan, volgens mij, niet de bedoeling zijn. Veel mensen weten niet dat juist unica een huiskamer karakter geven en een uniek meubelstuk hoeft helemaal niet duur te zijn. Met deze competitie daag ik elke ontwerper uit om zijn of haar ideeën te delen en te laten zien waar ze toe in staat zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *