De trendwatcher en de Woonstijlkeuken

In elke beroepsgroep zijn trendwatchers vertegenwoordigd, zo ook in de keukenbranche. In samenwerking met het blad Woonstijl (oplage van ruim 620.000 stuks!) besloot keukenleverancier DB om te kijken of al die voorspellingen ook matchen met de wens van de eindgebruiker.

 

 

Het is als producent en leverancier moeilijk om goed in te schatten welke trend nu echt een succes zal worden. De prijs is vaak een gegeven, deze moet voor het grote publiek concurrerend zijn. Iedereen heeft een andere smaak en iedereen vind andere dingen belangrijk; Aspecten als kleur, duurzaamheid, vormgeving, ‘handigheid’ en materiaalkeuze zijn daardoor al stukken moeilijker. De voorspellingen met veel open vakken, frisse en felle kleuren, fragiel ogende werkbladen en een steeds verdere integratie van technologie werden daarom voor een keer aan de kant gezet en via het woonblad vergaarden we ruim 8.000 inspirerende keukenwensen. De ‘nieuwe’ keuken bleek een indrukwekkende mix van modern, brocante, landelijk én voorzien van luxe.

Kookeiland maar niet om te koken

Een van de opvallende wensen was hierbij een groot kookeiland, maar dan wel zonder fornuis of oven. Het nieuwe kookeiland moet vooral werk- en opbergruimte opleveren. Een kraan past wel goed op het kookeiland want deze kan zo lekker dichtbij het fornuis geplaatst worden zonder dat deze in de weg staat. Ook is een kraan optisch gezien niet zo’n sta in de weg. Het eiland moet als het ware kunnen fungeren als een nette ontbijtkar. Koken, en het gebruik van apparaten blijft vooral naar de muur georiënteerd.

Luxe

In de nieuwe keuken hoort een o.a. een kokend-water kraan en een Ipad. Beiden voor het gemak. De Ipad vervangt de vele receptenboeken en kan net zo makkelijk de muziek in de keuken regelen. De kokend water kraan kreeg geen verdere uitleg, het gemak daarvan moge duidelijk zijn.

Kleur, vorm, materiaal en sfeer

De kleur van de keuken is een van de aspecten waar de trendwatchers de mist in gaan. Deze blijkt niet zo fel als voorspeld, deze blijft rustig en wat meer op de achtergrond. Kleurwensen verschillen per persoon maar de rustige tinten blijven voorlopig overheersen.

De vormgeving en het materiaalgebruik stralen eenvoud en degelijkheid uit. Door gebruik te maken van enkele opvallende elementen (steigerhout, de oude spantbalk boven het aanrecht en een massief werkblad) krijgt de keuken een stoere uitstraling terwijl deze toch gezellig en huiselijk blijft aanvoelen. Ruik je de zelfgemaakte appeltaart al?

Conclusie

Als we kijken naar het voorspelde en het resultaat, dan zijn daar toch nog flinke verschillen te vinden. De kleuren zijn hierbij samen met de fragiele uitstraling het opvallendst, deze zijn lang niet zo uitgesproken als verwacht.

Praktisch gezien vormt het kookeiland de brug tussen de keuken en de woonkamer en daarmee volgt ook deze keuken de al langer lopende trend waarbij de keuken en woonkamer steeds meer samen gaan. De nieuwe keuken word het kloppend hart van de woning. Leefbaar, ongedwongen, een tikje stoer en luxe.

 

Bio: Deze blog is geschreven door Erik Jansen. Erik begon als ambachtelijk meubelmaker en werkt nu bij DB keukens waar hij zich bezig houdt met een marketing, PR en keukenontwikkeling. Wil je meer weten over deze keuken, de trendwatchers en hun voorspellingen, ons onderzoek of wil je de keuken in het echt zien? Deze bijzondere showroomkeuken staat opgesteld in Nunspeet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *