De keukentrends voor 2013

Ondanks dat de grote woon- en designbeurzen pas weer in augustus en september dit jaar worden gehouden, kijken wij alvast vooruit naar de keukentrends voor 2013.

De trend van de open keuken gaat het komende jaar nog een stapje verder: In 2013 wordt de keuken dé sociale hotspot in huis. De keuken mag weer minder strak en gaat naadloos over in de woonkamer, gezelligheid komt centraal te staan. Open vakken in plaats van gesloten wanden en ook met kleur mag weer geëxperimenteerd worden. De nieuwe keuken draait om gemak, luxe en gezelligheid. Niet alleen de apparatuur, maar ook de inrichting dragen hier aan bij.

De grens tussen de woonkamer en de keuken vervaagd

De traditionele keuken is groot, ongezellig en afsluitbaar. De keuken was voor het koken en de rommel kon de rommel blijven. Na de traditionele keuken kwam de woon-keuken waarmee voor het eerst contact tussen de woonkamer en keuken mogelijk werd.  De nieuwe keuken gaat verder: De keuken en de woonkamer komen in 2013 samen en vormen een grote kook- eet- en leefzone in huis.

Door deze samenvoeging is het moeilijk om te spreken over de vormgeving van de keuken. We gaan daarom steeds meer spreken over de inrichting van dé centrale kook- en leefruimte. In deze ruimte gaan aanrecht en tafel, aanrecht en dressoir of bijvoorbeeld apparatenkast en boekenkast naadloos in elkaar over.

Multifunctioneel

Om naadloos in het interieur te passen moet de moderne keuken aan een paar moeilijk te combineren eisen voldoen: De keuken moet ruimte bieden voor alle soorten gebruik, de keuken moet voldoende opslagruimte hebben en de keuken moet voorzien zijn van alle handige apparatuur en multimediamogelijkheden. Door multifunctioneel ruimtegebruik en handige apparatuur wordt dit mogelijk.

Benodigdheden komen pas naar voren wanneer je ze nodig hebt en bijvoorbeeld een dock voor de tablet (ideaal voor het afspelen van muziek en het lezen van een recept) zal gemeengoed worden.

Hoe zien we deze trend terug in de keukenwinkel?

Het gaat om meer dan de alleen een aanrechtblad of vaatwasmachine en daarom zal de keukenspeciaalzaak gaan veranderen. Keukens worden maatwerk waarbij alle functionaliteit en benodigde meubels voor de nieuwe kook- woon- en leefruimte terugkomen. Uw keukenspecialist zal u dan ook op al deze vlakken kunnen adviseren.

 

Dit artikel is geschreven door Erik Jansen van Poggenpohl. Wil je meer informatie over de laatste keukentrends of keukeninrichting, kom dan langs in de showroom waar u te woord gestaan wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *