adventskalender-diy

De adventskalender

Een adventskalender is een kalender die onderdeel is van een christelijke traditie die stamt uit de 19e eeuw. Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, en wordt de geboorte en de wederkomst van Jezus herdacht. De kalender bevat verschillende luikjes, elke dag mag er 1 luikje worden geopend. Meestal kan er in de vakjes wat chocola of een andere lekkernij worden gevonden voor kinderen. Ook zijn er kalenders die zich meer op volwassenen richten, vaak zijn de vakjes dan voorzien van spreuken of foto’s. De kalender maakt het leuk om de dagen voor kerst af te tellen. Vaak begint het aftellen op 1 december maar dit kunnen ook andere data tussen 27 november en 3 december zijn. Er zitten in ieder geval altijd 4 zondagen in de adventstijd.

De kalenders worden geproduceerd in vele verschillende vormen en maten. De laatste jaren maakt de adventskalender een revival door. Het is nu niet alleen een onderdeel van een traditie maar past nu ook helemaal in een hip eigentijds interieur in kerstsferen. De corny kartonnen exemplaren met fantasiechocolade erin kennen we allemaal wel van de supermarkt, maar wat te denken van heuse kunstwerkjes maar dan zelfgemaakt? Je kunt tegelijkertijd de binnenkant vullen met 24 leuke cadeautjes voor je kinderen, partner, vriend/vriendin. Super origineel!

Hierbij een aantal DIY projecten ter inspiratie:

 

adventskalender

adventskalender-2

adventskalender

 

De Noorse Erland Johansen heeft op zijn site morningcreativity  een super DIY project gepost die goed te maken is op een regenachtige zondagmiddag. Heb je geen inspiratie om de kalender te vullen? Geen probleem, zelfs daar heeft Erland aan gedacht :). Ga jij er ook eentje maken?

 

Dit gastartikel is geschreven door Stephanie G. Raaijmakers – de Booij, eigenaar van Enrich.nl.  Stephanie ontwerpt woon-, baby- en bruiloft accessoires van basismaterialen als gerecyclede stoffen, canvas en gerecycled papier. Neem een kijkje in haar webshop of volg haar op facebook en twitter.

 

Achmea

3 gedachten over “De adventskalender”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *