Tips bij het kopen van een luchtbevochtiger

Heeft u vaak een lage weerstand en bent u daardoor snel verkouden of ziek? Dan kan dat komen door een te droge of te vochtige lucht in huis. In de winter wordt de verwarming vaak een tandje hoger gezet, waardoor de luchtvochtigheid juist erg snel omlaag gaat.  Dit kan zorgen voor ongemakken als een droge neus en huid, hoofdpijn en een lagere weerstand. Waardoor u vervolgens sneller een virus of bacterie oppikt en ziek wordt. Een luchtbevochtiger zorgt er voor dat de lucht in huis precies vochtige genoeg is. De perfecte luchtvochtigheid ligt in huis tussen de 40% en 60%. Een luchtontvochtiger daarentegen kan ruimtes in huis die té vochtig zijn, zoals de badkamer, het te veel aan vocht uit de lucht halen.

 

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn drie verschillende soorten luchtbevochtigers: de koud-water luchtbevochtiger, de stoom-luchtbevochtiger en de ultrasone luchtbevochtiger. U zult misschien denken ‘een luchtbevochtiger is toch een luchtbevochtiger?’, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen de drie soorten luchtbevochtigers. Hierbij de verschillende soorten op een rijtje:

 

koud-water luchtbevochtigers

Luchtbevochtiger

Koud-water luchtbevochtigers zorgen voor een verdamping die lijkt op de natuurgetrouwe verdamping. Dit heet de evaporator techniek. Deze luchtbevochtiger maakt gebruik van een ventilator die er voor zorgt dat de droge lucht in huis langs een vochtige filter wordt geblazen, die antibacterieel is, om de lucht naar het juiste luchtvochtigheidsniveau te brengen. Als u kinderen of huisdieren hebt dan is dit de perfecte luchtbevochtiger voor u. Kinderen en huisdieren willen nogal graag op onderzoek uitgaan, dus is het belangrijk dat een product niet schadelijk is voor uw kind of huisdier. Deze luchtbevochtiger gebruikt koud water om de lucht te bevochtigen en geen stoom zoals de stoom-luchtbevochtiger, en dit maakt het product veiliger voor kind en huisdier. De koud-water luchtbevochtiger maakt geen lawaai, en kan daarom ook op slaapkamers en kinderkamers neergezet worden zodat ze ’s nachts ook door kunnen werken.

 

stoom-luchtbevochtigers

luchtbevochtiger

Een stoom-luchtbevochtiger maakt gebruik van, zoals de naam al zegt, stoom. Het water wordt eerst aan de kook gebracht, net als een waterkoker, en vervolgens wordt de lucht bevochtigt door middel van stoom. Er kan ook kalk ontstaan in deze luchtbevochtiger dus u doet er goed aan om af en toe de luchtbevochtiger te ontkalken met bijvoorbeeld azijn of een speciaal ontkalkingsmiddel voor luchtbevochtigers. Let wel op dat u de juiste onktalker koopt die bij het merk past dat u heeft. Sommige onktalkers zijn universeel dus kunnen gebruikt worden bij elke luchtbevochtiger, maar er zijn ook ontkalkers die speciaal voor één soort luchtbevochtiger zijn. Mensen die vaak verkouden zijn en ontstekingen hebben aan de voorhoofdsholten en bijholten doen er goed aan om een stoom-luchtbevochtiger te gebruiken. Deze luchtbevochtiger produceert namelijk een kiem- en bacterievrije stoom, waardoor u minder snel verkouden wordt en de kans op ontstekingen in de holten worden verkleind.

 

ultrasone luchtbevochtigers

luchtbevochtiger

Met een ultrasone luchtbevochtiger wordt er een subtiele, koude mist verspreid door middel van trillingen in het water. Een geruisloze ventilator zorgt ervoor dat de mist optimaal in de ruimte wordt gedispenseerd. De ionisator in het apparaat brengt negatieve zuurstofionen in omloop die ervoor zorgen dat de lucht ook gereinigd en ververst wordt. De ultrasone luchtbevochtiger is vaak al voorzien van een anti-kalk cartridge die ervoor zorgt dat er geen kalkdeeltjes in de lucht terechtkomen. Sommige ultrasone luchtbevochtigers bevatten ook een aroma diffuser, waardoor u ook etherische olie aan het apparaat kunt toevoegen om te genieten van een heerlijke geur in huis.

 

Grootte van de ruimte

Let bij het kopen van een luchtbevochtiger wel op hoe groot de kamer is waarin u het apparaat wilt zetten. U kunt bij het uitzoeken van een bevochtiger bij de specificaties kijken wat de maximale werkruimte van het apparaat is. Als de ruimte namelijk groter is dan de bevochtiger aan kan dan gaat de luchtvochtigheid niet omhoog.

 

Hygrostaat

Bij een groot aantal luchtbevochtigers is een hygrostaat al ingebouwd, maar mocht dit niet zo zijn dan zijn hygrostaten ook los te koop. Op een hygrostaat is af te lezen hoe hoog de luchtvochtigheid is in huis. Ook zijn er hygrostaten die zowel binnen als buiten werken. De hygrostaat is dan uitgerust met een sensor die buiten neergehangen kan worden.

 

Design

Het merk Stadler Form heeft een ontzettend mooie en strakke ontwerpen als het aankomt op luchtbevochtigers. Deze bevochtigers zijn in de kleuren magenta, titanium, zeeblauw, zwart en wit te krijgen om uw interieur te complimenteren. De aroma diffusers van Stadler Form zijn er in dezelfde kleuren, maar hierbij is ook nog de kleur geel toegevoegd.

 

Verschillende merken en prijzen

Naast het merk Stadler Form zijn er ook andere merken te vinden die net zo goed werken, maar die misschien wat beter in uw prijsklasse passen. Als consument gaat u natuurlijk het liefst voor de beste kwaliteit voor de laagste prijs.

Luchtbevochtigerexpert.nl heeft de prijzen van de verschillende luchtbevochtigers voor u op een rijtje gezet:

  • Koud-waterluchtbevochtigers zijn er te vinden tussen de €124 en €239
  • Stoom-waterluchtbevochtigers zijn er te vinden tussen de €99,50 en €234

Ultrasone luchtbevochtigers zijn er te vinden tussen de €31,90 en € 269

 

Een gedachte over “Tips bij het kopen van een luchtbevochtiger”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *