Doorbraak in opsporing tegen borstkanker dmv bloedtest

Even iets anders dan onze standaard onderwerpen over wonen en interieur. Er is namelijk een belangrijke doorbraak in de opsporing tegen borstkanker en dat willen we jullie niet onthouden. De Belgische onderzoeker Kurt Baeten heeft een eenvoudige bloedtest ontwikkeld waarmee borstkanker op te sporen is en wil deze zo snel mogelijk op de Europese markt brengen.

We denken dat iedereen in zijn omgeving wel iemand kent die borstkanker heeft, heeft gehad of zal krijgen. Jaarlijks wordt er bij 400.000 vrouwen in Europa borstkanker vastgesteld en hiervan sterven er 129.000. Hierdoor is borstkanker de meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen. Om deze reden krijgen vrouwen tussen de 50 en 69 jaar regelmatig een mammografie. Bij jongere vrouwen is het moeilijker om door middel van een mammografie een correcte uitslag te geven. In deze leeftijdsgroep is het risico op borstkanker minder hoog, maar vooral vrouwen in bepaalde risicogroepen lopen kans om borstkanker te ontwikkelen voordat ze deze leeftijdsgrens hebben berijkt. Door middel van een eenvoudige bloedtest kan nu – op basis van de huidige testresultaten – met 91% zekerheid gezegd worden of een vrouw borstkanker heeft.

Kurt Baeten werkt heeft samen met Teun Grooters Medicaspec opgericht om de borstkankertest op de markt te brengen. Kijk voor meer informatie over deze test op de website van Medicaspec.

Bron: Tijd.be

2 gedachten over “Doorbraak in opsporing tegen borstkanker dmv bloedtest”

    1. Hoi Heiltjen, bedankt voor je reactie, wat leuk dat je ons gevonden hebt! Als je binnenkort nog een expositie hebt, geven we er graag aandacht aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *