houten vloeren – parketvloer

Als je gaat verhuizen of je huis gaat verbouwen, dan moet je ook na gaan denken over de vloerbedekking. Ga je voor een harde of een zachte vloer, welke eigenschappen hebben de verschillende materialen en aan welke eisen moet je vloer voldoen? Op deze vragen probeer ik antwoord te geven door regelmatig artikelen te plaatsen over de verschillende soorten vloeren die tegenwoordig te koop zijn. Vandaag wil ik aandacht besteden aan de parketvloeren.

Parket vloeren
Parketvloeren bestaat uit één of meerdere lagen hout waarvan de bovenlaag minimaal 2,5 cm dik is. Door een speciale behandeling is de oppervlakte van de vloeren min of meer slijtvast geworden. De behandelingen die de vloeren ondergaan kan variëren van drogen of schuren tot een oppervlaktebehandeling zoals impregneren, lakken of in de was zetten. Hierdoor zijn parketvloeren zeer geschikt als duurzame, harde vloerbedekking.

Massief parket of Lamel parket
Parket kan je onderverdelen in twee soorten: massief parket en lamelparket. Lamelparket is opgebouwd uit lagen van verschillende soorten hout in tegenstelling tot massief parket. Meestal bestaat lamelparket uit drie lagen, de bovenste laag is dan hardhout met daaronder twee lagen hout van een andere soort (meestal vurenhout). De parketvloeren kunnen in verschillende patronen worden gelegd zoals het visgraat- dambord- of vlechtmotief. Parket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten met ieder hun eigen structuur en kleur. Let er bij het uitzoeken van de houtsoort wel op dat bepaalde houtsoorten in de loop van de tijd gaan verkleuren.

De voordelen van een parketvloer zijn:

• Warm en isolerend,
• Heeft een lange levensduur en is slijtvast,
• Er is een grote keuze in uitvoeringen,
• Onderhoudsvriendelijk en antiallergeen.

De nadelen van een parketvloer zijn:

• De prijs,
• Gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid,
• Vaak het mooiste gelegd door vakmensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *