houten vloeren – laminaat vloer

Als je gaat verhuizen of je huis gaat verbouwen, dan moet je ook na gaan denken over de vloerbedekking. Ga je voor een harde of een zachte vloer, welke eigenschappen hebben de verschillende materialen en aan welke eisen moet je vloer voldoen? Op deze vragen probeer ik antwoord te geven door regelmatig artikelen te plaatsen over de verschillende soorten vloeren die tegenwoordig te koop zijn. Vandaag wil ik aandacht besteden aan de laminaat vloeren.

Laminaat vloeren

Laminaat verschilt van parket, omdat het eigenlijk geen houten vloer is. Laminaatvloeren worden gemaakt van geperst plaatmateriaal dat aan de bovenkant is voorzien van een slijtvaste kunststof HDL toplaag. Deze toplaag is bestand tegen puntbelastingen (van bijvoorbeeld hakken) en slijtage. Hoe dichter de samendrukking van toplaag is, hoe hoger de kwaliteit.

De keuze in laminaat wordt steeds groter en is bijna niet meer van echt hout te onderscheiden doordat er reliëf aan de planken wordt toegevoegd. Laminaat is niet alleen verkrijgbaar met een houtprint, maar tegenwoordig ook met een steen, textiel of leerprint. Hierdoor is de keuze enorm.

Taber-waarde voor laminaatvloeren

Bij de kwalitatief betere vloeren is vaak een taber-waarde op de verpakking te vinden. Deze waarde geeft de slijtvastheid van de vloer aan. De taber-abrasertest is een test met een ronddraaiend wiel dat onder een bepaalde druk op de vloer drukt. Op het moment dat de eerste slijtage zichtbaar is wordt het wiel stopgezet. Er worden twee waarden gemeten. De initial point geeft aan op welk moment de laminaatvloer de eerste slijtage vertoont. Bij kwalitatief goede vloeren ligt deze waarde op minimaal 3.000 bij een vloer die niet intensief belopen wordt. Het tweede moment, de final point, geeft aan op welk moment de complete toplaag is afgesleten.

Laminaat vloer leggen

Een laminaatvloer is makkelijk zelf te leggen. Het is het beste om de planken eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze worden gelegd. Zorg er voor dat de ondervloer droog, vlak en stofvrij is. Er zijn speciale ondervloeren te koop die het geluid dempen en isoleren. Dit is wel aan te raden en in veel appartementencomplexen is het zelfs een verplichting. Het geeft een ruimtelijk gevoel als je de planken met de richting van het licht mee legt.

De voordelen van een laminaatvloer zijn:

• Aantrekkelijke prijs,
• Slijtvast,
• Laminaat is geschikt voor vloerverwarming,
• Er is een grote keuze in uitvoeringen,
• Onderhoudsvriendelijk en antiallergeen,
• Het is eenvoudig zelf te leggen.

De nadelen van een laminaatvloer zijn:

• Laminaat is niet vormvast,
• In vergelijking tot een parketvloer heeft het een beperkte levensduur,
• Het heeft een goedkoop imago.

2 gedachten over “houten vloeren – laminaat vloer”

  1. Het kiezen van een vloer is altijd lastig bij je nieuwe woning. Ik ben nog steeds erg blij met mijn gietvloer, maar in mijn oude huis had ik laminaat. Advies van verschillende mensen vind ik altijd erg fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *