stap 4: verlichtingsplan

Vaak wordt de toegevoegde waarde van verlichting over het hoofd gezien. Licht staat bij de meeste mensen onderaan op het lijstje met prioriteiten en dat is jammer! Lampen kunnen je interieur namelijk maken of breken, veel mensen laten hier dus een kans liggen…

Voordat je begint met het kopen van verlichting is belangrijk dat je je van te voren goed bedenkt waar de verlichting in de ruimte moet komen en welke functies het armatuur moeten hebben. Als je een compleet nieuw interieur gaat samenstellen is het een aanrader om van te voren een verlichtingsplan op te stellen. Zo krijg je duidelijk in beeld op welke punten armaturen moeten komen. Er zijn een paar basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen.

Basis verlichting
Basis verlichting wordt ook wel de algemene verlichting genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat er zich voldoende licht in de ruimte bevindt zodat de ruimte mooi egaal verlicht wordt zonder dat het teveel aandacht vraagt. De verlichting moet op de achtergrond aanwezig zijn. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters. Deze lampen schijnen het licht naar boven waar deze wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus verlicht. Ook zou je kunnen denken aan een plafondlamp.

Als je de basis verlichting op strategische punten in de ruimte hebt neergezet heb je de basis van het verlichtingsplan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *