plattegrond van je interieur maken

Stap 1: Doel van het interieur bepalen

Bedenk voordat je begint goed wat je wilt bereiken in je nieuwe interieur en wie hier allemaal gebruik van maakt. Je kunt eventueel een moodboard te maken om de beoogde sfeer te bepalen. Een moodboard is een sfeercollage van beelden die het uitgangspunt vormen voor je interieur. Hier staat beschreven hoe je dit kunt doen. Daarnaast is de situatie vaak veranderd waardoor het interieur mee moet groeien. Voorbeelden hiervan zijn gezinsuitbreiding, andere functie voor de ruimte, samenwonen of scheiding, een werkplek nodig, meer opbergruimte creëren etc. Aan de hand hiervan bepaal je het doel van de ruimte.Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

– Wie maakt er allemaal gebruik van de ruimte?
– Welke functie(s) heeft de ruimte?
– Welke bestaande meubels wil je in je nieuwe interieur toepassen en waar moeten eventueel nieuwe meubels voor komen?
– Waar moet de nadruk in je interieur op komen te liggen en wat moet juist op de achtergrond aanwezig zijn?

Stap 2: Vlekkenplan maken

Maak een schetsmatige plattegrond van de in te richten ruimte. Hierop ga je stapsgewijs de volgende punten onderzoeken:


Routing in je interieur bepalen

Geef op de plattegrond de looproutes in de ruimte aan. Dit doe je door lijnen te trekken tussen de deuren. Zorg ervoor dat deze lijnen zo kort en direct mogelijk blijven. Op deze manier ontstaat er vaak al een natuurlijke indeling in je interieur. De looproute is ongeveer 60-90 cm breed. Probeer straks bij het plaatsen van de meubels in je interieur de looproutes zo min mogelijk te verstoren.

 

Lichtinval  in je interieur bepalen

Bekijk op welke plekken er daglicht naar binnen komt en waar de zon op komt ten opzichte van de ruimte. In een ruimte met ramen op het noorden is het licht heel anders (koel en blauw licht) dan een kamer op het zuiden (warm en rood licht). De kleur van het licht veranderd ook nog gedurende de dag, dus let hier eens een dagje op in je eigen interieur. Zie wat het met je interieur en de kleuren erin doet. Maak van deze kennis gebruik door in je interieur bijvoorbeeld de zithoek bij het daglicht te plaatsen of door te bepalen welke functie je op welk moment van de dag gebruikt.

 

Functies in je interieur bepalen

In een ruimte kunnen meerdere functies bij elkaar komen. Geef grof aan op welke plek welke functies moeten komen. Dit heb je straks nodig als je de meubels gaat indelen. Het is bijvoorbeeld handig om je eettafel en buffetkast in de buurt van de keuken te plaatsen zodat je niet eerst door je hele woonkamer hoeft te lopen. Houd bij de indeling van je interieur ook rekening met het uitzicht dat je hebt vanaf de verschillende plekken. Probeer de zithoek en de eethoek uit de looproute te houden zodat het niet onrustig wordt.

 

Stap 2: Plattegrond maken 

Als je een globale indeling voor je interieur hebt gemaakt kan je verder gaan met het indelen van je meubels. Het is handig om hiervoor een plattegrond op schaal te maken. De meest gebruikte schaal voor een plattegrond van je interieur is 1:50 of 1:20. Het is belangrijk dat je de juiste maten weet anders kan de indeling in werkelijkheid heel anders uitvallen dan op papier. Meet de ruimte dus goed in, of neem de maten eventueel over van de bouwtekening van je woning als deze kloppen. Je hebt hiervoor de binnenmaten nodig.

 

Opzetten van de plattegrond

Als je de maten hebt begin je met het opzetten van de muren. Daarna teken je op de juiste plekken de ramen en de deuren in de plattegrond. Denk hierbij ook aan de draairichting van de deuren en teken de rest van vaste gegevens zoals radiatoren, kolommen etc. in je plattegrond.

Tip: De basis van je plattegrond is nu klaar. Maak alvast een aantal kopiën van de plattegrond om daar later de meubels in te kunnen tekenen. Als de opstelling je niet bevalt gooi je hem gewoon weg en pak je een nieuwe kopie. Zo hoef je de plattegrond niets steeds opnieuw te tekenen.


Meubels in je interieur indelen

Als je de basis van je plattegrond hebt getekend kun je na gaan denken over de indeling van de meubels. Kijk nog eens naar het doel van de ruimte en neem dit mee in je beslissingen. Je kunt verschillende opstellingen in je plattegrond tekenen of je kunt zelf je meubels op schaal tekenen en deze uitknippen. Deze kleinere versie van je meubels kan je op de plattegrond leggen en hiermee kan je letterlijk met de meubels schuiven.

Houd bij het indelen van het interieur rekening met voldoende afstand tussen de meubels. Naast de looproute is het belangrijk dat er tussen de meubels onderling ook voldoende afstand is. Maten die je aan kunt houden bij het indelen van je interieur zijn:

  • Je hebt 60 cm nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven, zit er een wand achter de tafel? Zorg dan dat de tafel minimaal 100 cm van de wand af staat.
  • Voor een zitplek aan de eettafel heb je minimaal 60 cm per persoon nodig.
  • De afstand tussen je zitplek en de salontafel moet minimaal 40 cm zijn.
  • Houd 60 cm vrij tussen meubels om er langs te kunnen lopen.
  • Vuistregel voor de afstand tussen de zitplek en de tv is: 5 x de grootte van het beeldscherm.
  • Een zithoek mag niet groter zijn dan 5×5 meter

 

Controleer op het laatst nog een keer de volgende punten:

– Is de indeling van de meubels logisch voor de vooraf bepaalde functie van de ruimte?
– Is er optimaal gebruik gemaakt van het daglicht in de ruimte?
– Is de looproute niet verstoord?
– Is er genoeg ruimte om de meubels om langs te lopen?

Tip: Vind je het moeilijk om een de afmeting van bijvoorbeeld een een vloerkleed of tafel in werkelijkheid in je eigen interieur voor je te zien? Leg dan kranten of een groot stuk karton op de vloer in dezelfde afmeting als het vloerkleed of tafel. Op deze manier kan je het beste de maat bepalen en bekijken of er nog genoeg ruimte is om overal langs te lopen.

 

Plattegrond inkleuren

Wanneer je helemaal tevreden bent met je indeling kan je hem definitief in gaan tekenen op je plattegrond. Wanneer je de kleuren en de materialen hebt bepaald kan je de plattegrond in gaan kleuren met de kleuren die jij graag in je interieur terug wilt zien. Heb je hulp nodig bij de keuze van de kleuren en materialen voor je interieur? Lees dan verder bij stap 3: kleuren in je interieur .

Wil je uitgebreidere informatie over het maken van een plattegrond of interieurontwerp? Dan kunnen we je Het Interieurboek deel 1 van Kees van Schoten aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *