stap 1: moodboard

 

Een moodboard voor je interieur is een handig hulpmiddel bij het  het ontwerpen van een nieuw interieur. Het is een beeldcollage of sfeercollage van foto’s en afbeeldingen die je persoonlijke smaak verbeelden. Zo kan je voor jezelf en je familie/vrienden duidelijker laten zien welke sfeer je in je interieur neer wilt zetten. Ook kan je een moodboard mee naar de winkel nemen als je je laat adviseren op het gebied van verf, gordijnen of meubels voor je interieur. Je kan in één oogopslag laten zien welk doel je voor ogen hebt, het moodboard vormt het uitgangspunt voor je interieur.

Stap 1: afbeeldingen voor je moodboard verzamelen

Eigenlijk is een moodboard niets anders dan plaatjes scheuren! Het is een sfeercollage van beelden die jou persoonlijk erg aanspreken. Je bent zelf helemaal vrij in je keuze welke afbeeldingen je wilt verzamelen. Het kunnen bijvoorbeeld foto’s zijn van bepaalde meubelen, accessoires, stoffen, dessins, materialen, kleuren, een complete sfeer of interieur of een vakantiefoto waar je een fijn gevoel bij hebt. Hier kan je later weer mee associeren.

Ga op zoek naar verschillende afbeeldingen. Scheur in het begin gewoon uit wat je mooi vindt of wat je aanspreekt en wat je wel in je eigen interieur terug zou willen zien. Je hoeft dit niet binnen 1 dag tijd te doen. Leg een mapje voor je moodboard aan met afbeeldingen die je in de loop van de tijd tegenkomt. Dit kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen zijn van meubels na een dagje woonwinkelen, kleurstalen van verf die je aanspreken of een compleet interieur uit één van de woonbladen.

Tip: Ben je veel op het internet aan het rondkijken om inspiratie op te doen voor je nieuwe interieur? Dan kan je je moodboard ook op de computer maken. Dit kan bijvoorbeeld in word, photoshop of op www.olioboard.com. Ook kun je tegenwoordig al je mooie afbeeldingen bewaren en delen op pinterest.

 

Stap 2: afbeeldingen voor je moodboard filteren

Wanneer je een grote stapel afbeeldingen hebt verzameld wordt het tijd om de beste te gaan selecteren voor je moodboard. Foto’s die je toch minder aanspreken leg je weg. Let hierbij ook op de functie die de ruimte krijgt, hier pas je het interieur op aan. Je kunt de afbeeldingen voor je moodboard op verschillende manieren bekijken:

– Welke vormen op de afbeeldingen spreken mij aan?
– Welke kleuren op de afbeeldingen spreken mij aan?
– Welke materialen op de afbeeldingen spreken bij aan?

Uiteindelijk houd je een klein aantal foto’s voor je moodboard over. Met ongeveer 10 afbeeldingen kom je meestal een heel eind.

Tip: Zorg ervoor dat de afbeeldingen goed bij elkaar aansluiten wat betreft de sfeer, kleur en vorm. Zo krijg je een harmonieus geheel wat je kunt vertalen naar je eigen interieur.


Stap 3: De afbeeldingen voor je moodboard opplakken

 

 

Wanneer je een selectie hebt gemaakt van afbeeldingen die je voor je moodboard wilt gebruiken kun je ze gaan opplakken. Knip de afbeeldingen uit of snijd ze met behulp van een liniaal op maat.

Maak een mooie schikking van de afbeeldingen en schuif net zo lang totdat je er tevreden mee bent. Je zou bijvoorbeeld de belangrijkste afbeelding in het midden kunnen plaatsen en de rest daarom heen rangschikken.

Als je een mooie schikking hebt bekijk deze dan even van een afstandje om te controleren of je tevreden bent en of het een duidelijk totaalplaatje is geworden. Een moodboard moet niet alleen voor jezelf duidelijk zijn, maar juist ook voor iemand anders. Is dit het plaatje wat je in je interieur terug zou willen zien?

Ben je helemaal tevreden? Plak je moodboard dan op of print hem uit. Dit kan op een gewoon wit vel A-4, een stuk karton, op foambord, een gekleurde achtergrond etc. Zorg er uiteraard wel voor dat de achtergrond past bij de afbeeldingen en niet teveel aandacht vraagt.

Tip: Denk na over het formaat van je moodboard. Als je je moodboard straks mee wilt nemen bij het uitzoeken van meubels of verf dan is een klein formaat makkelijker mee te nemen. Ook is het handig als het op een stevig materiaal is geplakt zoals foamboard of karton.

 

Je hebt nu doormiddel van een moodboard het uitgangspunt voor je interieur. Lees verder bij interieurplan hoe je en plattegrond maakt en je je interieur stap voor stap vorm kunt geven.

 

Een gedachte over “stap 1: moodboard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *