Lichtplan maken voor je interieur

Vaak wordt de toegevoegde waarde van verlichting over het hoofd gezien. Licht staat bij de meeste mensen onderaan op het lijstje met prioriteiten en dat is jammer! Lampen kunnen je interieur namelijk maken of breken, veel mensen laten hier dus een kans liggen…

Voordat je begint met het kopen van verlichting is belangrijk dat je van te voren goed bedenkt waar de verlichting in de ruimte moet komen en welke functies het armatuur moeten hebben. Als je een compleet nieuw interieur gaat samenstellen is het een aanrader om van te voren een verlichtingsplan op te stellen. Zo krijg je duidelijk in beeld op welke punten armaturen moeten komen. Er zijn een paar basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen.

 

Er zijn 4 soorten verlichting:

1. Algemene verlichting
Algemene verlichting wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat er zich voldoende licht in de ruimte bevindt zodat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt. Het licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking waardoor het rustig aan je ogen is. Het benaderd zoveel mogelijk daglicht. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters. Deze lampen schijnen het licht naar boven waar deze wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus verlicht. Vaak heeft algemene verlichting een hoge lichtopbrengst en heeft het een goede balans tussen direct en indirect licht.

2. Werkverlichting
Werkverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Je kan hierbij denken aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het fijn als een lamp boven de eettafel te dimmen is, bij het lezen van de krant is meer licht nodig dan bij een romantisch diner. Wel is het belangrijk dat je niet in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.

3. Accentverlichting
Accentverlichting wordt gebruikt om een object of plek uit te lichten en de aandacht hierop te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spot die een schilderij of bouw