effect van kleuren in je interieur

Kleuren kunnen sterk de sfeer van een interieur bepalen. Als je kleuren gaat uitzoeken voor je interieur dan is het belangrijk om erachter te komen welke kleuren bij jou passen en welke het beste de beoogde sfeer creëren. Veel mensen willen graag dat een interieur tijdloos is, dus pas dan op met trendy kleuren. Deze zijn snel weer uit de mode. Gebruik trendy kleuren eventueel in kleine accessoires als vaasjes en kussens om zo een hip accent aan je interieur toe te voegen. Accessoires zijn na verloop van tijd makkelijker te vervangen dan een bank of een vloerkleed.

 

Effect van kleuren
Door kleuren op de juiste manier in je interieur toe te passen kan je de beleving van de ruimte veranderen. Het is daarom belangrijk dat je voordat je gaat beginnen goed weet wat het beoogde resultaat moet worden. Is het de bedoeling dat de vorm van de ruimte benadrukt wordt, of juist niet? Moet de kamer ruimtelijk en groot lijken, of juist gezellig en intiem?

Koele kleuren zijn kleuren waar de kleur blauw in vermengd zit (blauw, violet en groen). Deze kleuren treden op de achtergrond en hebben daarom als eigenschap dat ze een ruimte groter doen lijken. Naast koele kleuren zorgen lichte kleuren zoals wittinten ook voor een ruimtelijk effect. Koele kleuren zijn minder aanwezig en stralen daarom rust uit. Ben je op zoek naar een rustig interieur? Kleuren die minder verzadigd zijn door de toevoeging van grijs zijn neutraler.

Warme kleuren zijn kleuren zijn kleuren waar de kleur rood in vermengd zit (rood, oranje, geel). Deze kleuren komen op je af en hebben daarom als eigenschap dat ze een ruimte kleiner en intiemer doen lijken. Naast warme kleuren zorgen donkere kleuren ook voor dit effect. Warme kleuren zijn nadrukkelijker aanwezig en stralen warmte en gezelligheid uit. Ben je op zoek naar een sprekend interieur? Kleuren die meer verzadigd zijn, dus weinig grijs bevatten, zijn feller en sprekender.

 

 

 

Betekenis
Veel kleuren hebben ook voor verschillende culturen andere betekenissen. Hieronder zal ik de verschillende kleuren bespreken die in de westerse wereld worden gebruikt:

Wit:                       Licht, vrede, rust, puur, steriel, zuiver.

Geel:                     Optimisme, blijheid, plezier, zon, zomer, energie.

Oranje:                Energie, warmte, blijheid, gezelligheid.

Rood:                   Woede, liefde, passie, gevaar.

Roze:                    Vrouwelijkheid.

Paars:                   Luxe, royaal, magie, dromen, wijsheid.

Blauw:                  Koelte, kalm, ontspannen,betrouwbaar, mannelijk.

Groen:                 Natuur, hoop, fris.

Grijs:                     Neutraal, gebalanceerd.

Zwart:                  Elegant, leeg, mysterieus.
Associeer

Zoek je de juiste kleur bij een emotie of sfeer? Associeer dan beelden met de kleuren. Wil je de sfeer van de zomer creëren? Waar denk je bij de zomer aan? Zon, zee, strand, blauwe lucht etc. Je kan dus kleuren als blauw of geel gebruiken om de juiste sfeer neer te zetten.

Een gedachte over “effect van kleuren in je interieur”

  1. Goed dat je erop wees dat koele kleuren een ruimte groter doen lijken! Ik woon in een klein huis, en volgend jaar wil ik het renoveren. Ik zal ervoor zorgen dat mijn muren in koele kleuren worden geschilderd om mijn woning optisch te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *