kleuren in je interieur

Ik vind persoonlijk kleur één van de leukste kanten van interieurontwerp en vormgeving in het algemeen. Als je een ruimte gaat inrichten is het erg belangrijk dat alle aspecten kloppen en met elkaar samen werken. Een van de belangrijkste aspecten in het interieur is kleur. Het is een complex gegeven, maar als je eenmaal snapt hoe de kleurenleer in elkaar zit is het makkelijker om het beoogde resultaat te krijgen. Door kleur op de juiste manier toe te passen kun je een ruimte persoonlijk maken, de aandacht ergens op richten of een bepaalde sfeer neerzetten. Het kan een interieur warm, koel, ruim, intiem, gezellig of luxe laten lijken. Daarom wil ik eerst uit leggen wat kleur precies inhoudt.

Johannes Itten en de kleurencircel

Johannes Itten bestudeerde het esthetische wezen van kleur. Hij was een Bauhaus docent en kunstschilder, vanuit deze ervaring en waarnemingen is zijn kleurenleer, gebaseerd op kleurwerking, tot stand gekomen. Later gaf hij het boek kunst en kleur uit met hierin zijn ideeën over kleur. De kleurenleer van Johannes Itten wordt nog steeds veelvuldig gebruikt en gedoceerd op de kunstopleidingen.

De basis van de kleurenleer van Itten is de kleurencirkel. Het gaat er van uit dat je met de primaire kleuren rood, geel en blauw alle kleuren kunt mengen. Deze kleuren vind je in de binnenste ring van de cirkel. Als je twee primaire kleuren onderling mengt zonder bijkomst van zwart of wit, krijg je de secundaire kleuren oranje (geel met rood), violet (blauw met rood) en groen (blauw met geel). Deze kleuren vind je in de middelste ring. Als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur dan ontstaan er de tertiaire kleuren. Deze kleuren vind je in de buitenste ring.


Aan de rechter kant van de cirkel vind je de warme kleuren rood, oranje en geel. Ze hebben de eigenschap dat ze op je af komen. Aan de linker kant vind je de koele kleuren groen, blauw en violet. Deze kleuren hebben de eigenschap dat ze afstand van je nemen. Alle kleuren hebben ook contrasterende kleuren, de kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar staan geven het grootste contrast en worden de complementaire kleuren genoemd.Door contrasterende kleuren in je interieur te gebruiken creeër je een spannend geheel. Wil je meer rust en eenheid in je interieur, kies dan voor kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen.

 

 

Tint

Door de primaire kleuren met elkaar te mengen krijg je een secundaire kleur. Door iets meer of minder van de primaire kleur te gebruiken kan je een oneindig aantal verschillende tinten van de secundaire kleur maken zoals in de buitenste ring van de kleurencirkel te zien is. Een tint is dus een pure kleur zonder toevoeging van zwart, grijs of wit en wordt bereikt door het verschuiven van de kleur. Je kunt de tint warmer of kouder maken. In het Engels wordt dit ook wel de Hue genoemd.

 


Helderheid en tonen

Niet alle kleuren zijn even licht of donker, ze hebben een verschillende lichtintensiteit. De 12 kleuren (tinten) uit de buitenste cirkel van de kleurencirkel kunnen met de kleur zwart of wit lichter of donkerder gemaakt worden, hierdoor ontstaan verschillende tonen. In het Engels worden dit de tint (hue + wit) en de shade (hue + zwart) genoemd.

 

 

Verzadiging

Wanneer er grijs aan een kleur wordt toegevoegd, dan veranderd de verzadiging van de kleur. Hoe hoger de verzadiging (dus veel kleur) hoe dieper en sprekender de kleur is. In het Engels wordt dit de tone genoemd.

 

 

Wil je meer informatie over de kleurenleer van Itten, dan is zijn boek zeker een aanrader! Er is een compacte ‘studenten’ versie en een complete versie.

 

Kleuren toepassen in je interieur

Kleuren kunnen sterk de sfeer van een interieur bepalen. Als je kleuren gaat uitzoeken voor je interieur dan is het belangrijk om erachter te komen welke kleuren bij jou passen en welke het beste de beoogde sfeer creëren. Veel mensen willen graag dat een interieur tijdloos is, dus pas dan op met trendy kleuren. Deze zijn snel weer uit de mode. Gebruik trendy kleuren eventueel in kleine accessoires als vaasjes en kussens om zo een hip accent aan je interieur toe te voegen. Accessoires zijn na verloop van tijd makkelijker te vervangen dan een bank of een vloerkleed.

Zoek je de juiste kleur bij een emotie of sfeer? Associeer dan beelden met de kleuren. Wil je de sfeer van de zomer creëren? Waar denk je bij de zomer aan? Zon, zee, strand, blauwe lucht etc. Je kan dus kleuren als blauw of geel gebruiken om de juiste sfeer neer te zetten.

Door kleuren op de juiste manier in je interieur toe te passen kan je de beleving van de ruimte veranderen. Het is daarom belangrijk dat je voordat je gaat beginnen goed weet wat het resultaat moet worden. Is het de bedoeling dat de vorm van de ruimte benadrukt wordt, of juist niet? Moet de kamer ruimtelijk en groot lijken, of juist gezellig en intiem?

Wil je een kamer langer laten lijken? schilder dan de twee langste wanden tegenover elkaar in een donkere kleur.

Wil je een kamer breder laten lijken? schilder dan één wand in een donkere kleur en de andere in een lichte kleur.

Door warme of donkere kleuren te gebruiken laat je de kamer kleiner lijken.

Door koele of lichte  kleuren te gebruiken laat je een kamer groter lijken.

 

Kleurcontrasten

Als je verschillende kleuren in je interieur toe wilt passen, dan kan je gebruik maken van kleurcontrasten. Ze kunnen variëren van optimale tot minimale contrasten. De contrasten die je in je interieur kunt gebruiken zijn:

Complementair contrast:
Complementaire kleuren hebben de eigenschap dat ze elkaar versterken. Als je bijvoorbeeld een tijdje naar een rood vlak kijkt en je doet je ogen dicht, dan zie je automatisch de complementaire kleur groen. Je oog probeert automatisch het contrast te herstellen. De complementaire contrasten zijn geel-violet, oranje-blauw en rood-groen. Voor deze combinaties met je wel lef hebben, want ze vragen veel aandacht. Ze kunnen daarom het beste in een grote ruimte worden toegepast. Wil je ze wel in een kleinere ruimte toepassen kies dan voor een neutrale basis met accenten in complementaire kleuren. Ga bijvoorbeeld voor lichte muren, een blauwe bank met oranje kussens en andere accessoires.

 

 

Warm-koud contrast
Koele kleuren zijn kleuren waar de kleur blauw in vermengd zit (blauw, violet en groen). Deze kleuren treden op de achtergrond en hebben daarom als eigenschap dat ze een ruimte groter doen lijken. Naast koele kleuren zorgen lichte kleuren zoals wittinten ook voor een ruimtelijk effect. Koele kleuren zijn minder aanwezig en stralen daarom rust uit. Ben je op zoek naar een rustig interieur? Kleuren die minder verzadigd zijn door de toevoeging van grijs zijn neutraler.

 

 

Warme kleuren zijn kleuren zijn kleuren waar de kleur rood in vermengd zit (rood, oranje, geel). Deze kleuren komen op je af en hebben daarom als eigenschap dat ze een ruimte kleiner en intiemer doen lijken. Naast warme kleuren zorgen donkere kleuren ook voor dit effect. Warme kleuren zijn nadrukkelijker aanwezig en stralen warmte en gezelligheid uit. Ben je op zoek naar een sprekend interieur? Kleuren die meer verzadigd zijn, dus weinig grijs bevatten, zijn feller en sprekender.

 

 

Als je een warme kleur in je interieur wilt gebruiken, dan kan je daar een koele kleur naast zetten om dit te benadrukken. Als je bijvoorbeeld een rode bank hebt, dan lijkt deze veel warmer van kleur als er bijvoorbeeld een blauwe fauteuil naast staat. Een ander veel voorkomend warm-koud contrast is bijvoorbeeld blauw-bruin.

Licht-donker contrast
Je kan in je interieur ook lichte en donkere kleuren naast elkaar gebruiken. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de kleurencombinatie zwart-wit, maar ook bijvoorbeeld geel-paars/donker blauw zijn een licht-donker contrast. Als je een zwart-wit foto zou maken van deze kleuren, dan hebben deze kleuren het grootste contrast.

 

Harmonie in kleuren

De bovenstaande kleurencombinaties gaan uit van een bepaald contrast tussen de kleuren, maar je kan ook onderlinge harmonie en balans tussen kleuren creëren. Bij ton sur ton, ook wel toon in toon genoemd, gebruik je één kleur waarvan je bepaalde nuances gebruikt. Zo zou je in je interieur bijvoorbeeld verschillende tinten wit kunnen gebruiken om een harmonieus geheel te creëren.

Wil je uitgebreidere informatie over het gebruik van kleur in je interieur? Dan kunnen we je Het Interieurboek deel 2 van Kees van Schoten aanbevelen.

 

Een gedachte over “kleuren in je interieur”

  1. Heel fijn om te lezen. Is donker blauw voor een wand ruimer dan antrichiet. Ik twijfel heel erg, er komt een witte open kast voor te staan en een zwarte stalen deur met glas komt er naast. Bedankt voor de moeite.
    Lous

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *