kleuren in je interieur

Ik vind persoonlijk kleur één van de leukste kanten van interieurontwerp en vormgeving in het algemeen. Als je een ruimte gaat inrichten is het erg belangrijk dat alle aspecten kloppen en met elkaar samen werken. Een van de belangrijkste aspecten in het interieur is kleur. Het is een complex gegeven, maar als je eenmaal snapt hoe de kleurenleer in elkaar zit is het makkelijker om het beoogde resultaat te krijgen. Door kleur op de juiste manier toe te passen kun je een ruimte persoonlijk maken, de aandacht ergens op richten of een bepaalde sfeer neerzetten. Het kan een interieur warm, koel, ruim, intiem, gezellig of luxe laten lijken. Daarom wil ik eerst uit leggen wat kleur precies inhoudt.

Johannes Itten en de kleurencircel

Johannes Itten bestudeerde het esthetische wezen van kleur. Hij was een Bauhaus docent en kunstschilder, vanuit deze ervaring en waarnemingen is zijn kleurenleer, gebaseerd op kleurwerking, tot stand gekomen. Later gaf hij het boek kunst en kleur uit met hierin zijn ideeën over kleur. De kleurenleer van Johannes Itten wordt nog steeds veelvuldig gebruikt en gedoceerd op de kunstopleidingen.

De basis van de kleurenleer van Itten is de kleurencirkel. Het gaat er van uit dat je met de primaire kleuren rood, geel en blauw alle kleuren kunt mengen. Deze kleuren vind je in de binnenste ring van de cirkel. Als je twee primaire kleuren onderling mengt zonder bijkomst van zwart of wit, krijg je de secundaire kleuren oranje (geel met rood), violet (blauw met rood) en groen (blauw met geel). Deze kleuren vind je in de middelste ring. Als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur dan ontstaan er de tertiaire kleuren. Deze kleuren vind je in de buitenste ring.


Aan de rechter kant van de cirkel vind je de warme kleuren rood, oranje en geel. Ze hebben de eigenschap dat ze op je af komen. Aan de linker kant vind je de koele kleuren groen, blauw en violet. Deze kleuren hebben de eigenschap dat ze afstand van je nemen. Alle kleuren hebben ook contrasterende kleuren, de kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar staan geven het grootste contrast en worden de complementaire kleuren genoemd.Door contrasterende kleuren in je interieur te gebruiken creeër je een spannend geheel. Wil je meer rust en eenheid in je interieur, kies dan voor kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar liggen.

 

 

Tint

Door de primaire kleuren met elkaar te mengen krijg je een secundaire kleur. Door iets meer of minder van de primaire kleur te gebruiken kan je een oneindig aantal verschillende tinten van de secundaire kleur maken zoals in de buitenste ring van de kleurencirkel te zien is. Een tint is dus een pure kleur zonder toevoeging van zwart, grijs of wit en wordt bereikt door het verschuiven van de kleur. Je kunt de tint warmer of kouder maken. In het Engels wordt dit ook wel de Hue genoemd.

 


Helderheid en tonen

Niet alle kleuren zijn even licht of donker, ze hebben een verschillende lichtintensiteit. De 12 kleuren (tinten) uit de buitenste cirkel van de kleurencirkel kunnen met de kleur zwart of wit lichter of donkerder gemaakt worden, hierdoor ontstaan verschillende tonen. In het Engels worden dit de tint (hue + wit) en de shade (hue + zwart) genoemd.

 

 

Verzadiging

Wanneer er grijs aan een kleur wordt toegevoegd, dan veranderd de verzadiging van de kleur. Hoe hoger de verzadiging (dus veel kleur) hoe dieper en sprekender de kleur is. In het Engels wordt dit de tone genoemd.

 

 

Wil je meer informatie over de kleurenleer van Itten, dan is zijn boek zeker een aanrader! Er is een compacte ‘studenten’ versie en een complete versie.

 

Kleuren toepassen in je interieur

Kleuren kunnen sterk de sfeer van een interieur bepalen. Als je kleuren gaat uitzoeken voor je interieur dan is het belangrijk om erachter te komen welke kleuren bij jou passen en welke het beste de beoogde sfeer creëren. Veel mensen willen graag dat een interieur tijdloos is, dus pas dan op met trendy kleuren. Deze zijn snel weer uit de mode. Gebruik trendy kleuren eventueel in kleine accessoires als vaasjes en kussens om zo een hip accent aan je interieur toe te voegen. Accessoires zijn na verloop van tijd makkelijker te vervangen dan een bank of een vloerkleed.

Zoek je de juiste kleur bij een emotie of sfeer? Associeer dan beelden met de kleuren. Wil je de sfeer van de zomer creëren? Waar denk je bij de zomer aan? Zon, zee, strand, blauwe lucht etc. Je kan dus kleuren als blauw of geel gebruiken om de juiste sfeer neer te zetten.

Door kleuren op de juiste manier in je interieur toe te passen kan je de beleving van de ruimte veranderen. Het is daarom belangrijk dat je voordat je