Vroeg naar bed? Dacht het niet!

 

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Het weer is niet om over naar huis te schrijven en de hele dag loop je dan ook te rillen van de kou. Eigenlijk wil je maar een ding: naar je warme bed en matras!

Niet echt goed voor je sociale leven natuurlijk, want in plaats van vroeg naar bed gaan kun je ook gezellig glühwein drinken met vrienden of lekker knus naar de bioscoop met je geliefde. Tijd dus om ervoor te zorgen dat die slaapkamer een stuk minder aantrekkelijk wordt. Hier drie gouden tips om jezelf uit de slaapkamer te houden:

Tip 1:

Zet het raam open en de verwarming uit. De slaapkamer is nu waarschijnlijk kouder dan je woonkamer. Zeker bij een slaapkamer zonder vloerbedekking is omkleden in de kou geen pretje. Dus houd je kleren maar aan, verlaat de slaapkamer en ga lekker uit met vrienden.

Tip 2:

Ruim alles op, behalve je slaapkamer. Of nog beter, alle rommel uit de andere kamers leg je lekker ín je slaapkamer.  Spreidt je vuile was uit op je bed en maak stapels tot het plafond. Wedden dat je geen zin meer hebt in ‘lui een boekje lezen in bed’ tussen vuil ondergoed en de geur van zweetsokken?

Tip 3:

Weg met het vermaak. Weg met de tv, vergeet je tablet en eruit met die telefoon. Alle elektronische middelen waarmee je jezelf op je matras kunt vermaken mogen de deur uit. Daarna is het de beurt aan de boeken en de tijdschriften. Maak van je slaapkamer werkelijk de saaiste kamer van het huis. Geen haar op je hoofd die er nog aan denkt vroeg naar bed te gaan. En als je dan eenmaal wel gaat, slaap je des te lekkerder.

Knipoog

Bovenstaande tips moeten natuurlijk gelezen worden met een knipoog. Maar feit is wel dat het in de wintermaanden een stuk verleidelijker is om vroeg naar je traagschuim matras te gaan en ’s ochtends lekker lang te blijven liggen. Dit heeft je lijf echter helemaal niet nodig. Sterker nog, men zegt dat lang slapen het bioritme verstoort geheugenfuncties ontregelt. Canadees onderzoek wees uit dat te lang slapen (maar ook te kort slapen) kan leiden tot gewichtstoename.  Weer andere studies hebben uitgewezen dat niet alleen de lengte van je slaap belangrijk is voor je gewicht maar ook hoe diep je slaapt.

Ongrijpbaar fenomeen

Al met al blijft de slaap een ongrijpbaar fenomeen waarin nog veel onderzocht kan worden. Duidelijk is wel dat een gezonde volwassene genoeg heeft aan 6 tot 8 uur slaap per dag. De overige uren die je niet in bed door hoeft te brengen kun je nu fijn aan iets anders besteden. En dus kun je zomaar eens zonder stress op je werk aankomen, of heb je net dat extra uurtje tijd voor een stevige ochtendwandeling. Maak er een mooie dag van!

Dit is een gastartikel van Energy+ matrassen .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *