Een verlichtingsplan maken

Als je aan de slag wilt met de verlichting voor één van de ruimtes of je complete woning, dan is het handig om een verlichtingsplan te maken. Op die manier kun je per ruimte de juiste verlichting kiezen, waarbij je rekening houdt met de benodigde aansluitpunten en de verlichting op elkaar afstemt. Hoe maak je nu zo’n verlichtingsplan en waar moet je op letten?

De voorbereiding
Start met het maken van een plattegrond van de te verlichten ruimte of ruimtes. Teken hierin de positie van de meubelen, de televisie en eventuele andere objecten die je wilt verlichten zoals een schilderij. Geef in deze plattegrond ook duidelijk aan waar de huidige aansluitpunten zitten. Maak daarbij een onderscheid tussen aansluitingen in het plafond, aansluitingen voor spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten. Stel een legenda op voor de gebruikte symbolen.

 

 

 Functie van de ruimte
Bepaal per gedeelte van een ruimte welke functie dit gedeelte heeft. Dit kan bijvoorbeeld televisiekijken, lezen, werken of eten zijn. Een gedeelte kan ook meerdere functies hebben.

Lichtbehoefte
Per functie kun je gaan bepalen wat de behoefte aan licht is. In het gedeelte waar je leest heb je bijvoorbeeld een heldere lamp nodig die genoeg licht afgeeft en voor het kijken van televisie heb je enkel sfeerlicht nodig. Door middel van een dimmer kun je ervoor zorgen dat een lamp meerdere functies heeft.

Soorten verlichting
Over het algemeen kun je in je voor een optimaal verlichtingsplan een onderscheid maken tussen drie soorten verlichting die aanwezig moeten zijn: basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

De basisverlichting is de verlichting die je meteen aandoet als je binnenkomt om overzicht te krijgen in de ruimte. Dit zijn de lampen aan het plafond, zoals hanglampen of spotjes en het gaat om zacht en gelijkmatig licht.

Sfeerverlichting bestaat uit de verlichting die puur bedoeld is om sfeer te creëren, zoals kleinere wandlampen, een lamp boven de eettafel of een tafellamp.

Als je een boek wilt lezen of aan het werk bent, heb je direct licht nodig zoals een leeslamp. Dit wordt accentverlichting genoemd, je brengt een accent aan op een bepaalde plek. Met accentverlichting kun je ook bijvoorbeeld een schilderij verlichten.

Concrete verlichting bepalen
Als je voor alle ruimtes bepaald hebt welke soorten licht je nodig hebt en op welke plekken, kun je de concrete verlichting gaan bepalen met betrekking tot de grootte en het design en de verlichting gaan aanschaffen. Let bij het kopen van verlichting ook op de lamp, verschillende soorten lampen geven verschillende kleuren licht.

 

Dit artikel is geschreven door Rietveldlicht. Kijk voor meer informatie over verlichting en lampen op de website.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *