Vitra Design Museum presenteert Nederlands design

 

Gerrit Rietveld – De revolutie van de ruimte t/m 16.09.2012

Tot en met 16 september 2012 presenteert het Vitra Design Museum haar tentoonstelling “Gerrit Rietveld – De revolutie van de ruimte”. De Nederlander Gerrit Rietveld (1888-1964) was één van de belangrijkste ontwerpers en architecten van de 20e eeuw. Zijn naam wordt vooral geassocieerd met zijn twee bekendste ontwerpen: de Rood-blauwe stoel (1918/1923) en het Rietveld-Schröder-Huis (1924). Allebei iconen van moderne vormgeving. De tentoonstelling laat echter zien, dat Rietvelds werk nog veel meer te bieden heeft en opnieuw ontdekt kan worden.

Als gediplomeerd meubelmaker sloot Gerrit Rietveld zich al vroeg aan bij De Stijl-beweging rondom Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Vanaf 1918 geeft zijn werk de artistieke idealen van deze groep weer. Objecten en bouwwerken herschiep Rietveld tot abstracte composities uit lijnen en vlakken, overwegend in zwart, wit, grijs en de primaire kleuren geel, rood en blauw. Toch ontwikkelde hij in 1918 zijn legendarische Rood-blauwe stoel aanvankelijk zonder die markante, naamgevende kleurstelling – deze kwam er pas in 1923 bij. In 1924 volgde Rietvelds eerste architectonische werk, het Rietveld-Schröder-Huis. De opdracht daartoe kwam van de weduwe Truus Schröder, die niet alleen maatgevend aan het ontwerp van haar huis meewerkte, maar die ook voor het latere werk van Rietveld beslissende impulsen gaf.

Op zoek naar mogelijkheden om zijn radicale denkbeelden verder te ontwikkelen, wendde Rietveld zich uiteindelijk af van De Stijl-esthetiek en experimenteerde tot het einde van de jaren dertig vooral met innovatieve materialen, waaronder multiplex en aluminium. Hij ontwierp daaruit meerdere verrassende meubelvariaties, zoals de legendarische Zig-Zag stoel (ca. 1932). Na 1945 was Rietveld vooral als architect werkzaam en ontwierp hij prestigieuze gebouwen zoals het Nederlandse paviljoen op het terrein van de Biënnale in Venetië. Uiteindelijk bracht de grote overzichtstentoonstelling over De Stijl in 1952/53 in het New Yorker MoMa, hem internationale roem als één van de baanbrekers op het gebied van moderne vormgeving.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum is het eerste grote retrospectief over Gerrit Rietveld in Duitstalig gebied sinds 1996. Aan de hand van zo’n 320 objecten, waaronder meubels, modellen, schilderijen, foto’s, films en rond de 100 originele tekeningen en plannen, geeft de tentoonstelling een omvangrijk overzicht van dit oeuvre. Ook wordt er belangrijk vergelijkingsmateriaal van tijdgenoten zoals Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Le Corbusier en Marcel Breuer bij betrokken. Het wederzijds uitwisselen van ideeën wordt zodoende belicht en Rietvelds betekenis in de context van andere modernistische stromingen. Ook minder bekende aspecten van zijn werk komen aan de orde, zoals de inspiratiebronnen van zijn vroege werk en die van de na-oorlogse gebouwen.

Tevens wordt er ruim aandacht besteed aan de overzichtstentoonstellingen over Rietveld en De Stijl, die in de jaren vijftig plaats vonden, zoals die uit 1951 in het Stedelijk Museum in Amsterdam en een jaar later in New York. Deze vestigden Rietvelds naam als centrale protagonist van De Stijl-beweging en droegen bij aan zijn wereldwijde roem.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum laat zien dat vele facetten van Gerrit Rietvelds werk nog steeds verbazingwekkend relevant zijn. Zijn stedebouwkundige plannen, gebaseerd op sociale aspecten, lijken bijvoorbeeld meer bij de huidige ontwikkelingen te passen dan de radicale utopische concepten van andere modernisten, die veeleer dogmatische principes hanteerden. Met een serie zelfbouwmeubels uit de jaren dertig en veertig liep Rietveld vooruit op de huidige “Do-it-yourself”-trends en het idee van “Open Design”. Over deze meubels maakte hij later een brochure, getiteld “Furniture you make yourself” waarin hij zijn ideeën en ontwerpen uiteenlegde.

De actualiteit van Rietvelds werk wordt door het Vitra Design Museum benadrukt middels een uitgebreid nevenprogramma, onder Rietvelds eigen motto “Experiment en Industrie”. Zo laat de begeleidende tentoonstelling “Confrontations. Contempory Dutch Design” in de Vitra Design Museum Gallery werk zien van vijf jonge ontwerpers/studio’s uit Nederland. In andere evenementen, zoals lezingen en discussies gaat het over de invloed van Rietvelds werk op huidige trends, het werk van het Nederlandse designcollectief “Droog” en de economische perspectieven van Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van design . Vele gerenommeerde gasten werken aan dit programma mee, zoals Aaron Betsky, Jurgen Bey, Li Edelkoort, Formafantasma, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Renny Ramakers, Studio Wieki Somers (wieki somers & dylan van den berg) en vele anderen.

Vitra Design Museum
Charles-Eames-Strasse 2
Weil am Rhein

Duur van de tentoonstelling: 17 mei – 16 september 2012
Openingstijden: ma.- zo. 10-18 uur
Meer info:  www.design-museum.de 

                                                             

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *