Tentoonstelling Richard Hutten – Bezeten van Stoelen

Het Zuiderzeemuseum presenteert met de tentoonstelling Bezeten van Stoelen het werk van Richard Hutten, een van Nederlands meest succesvolle ontwerpers van dit moment. De presentatie toont verschillende generaties stoelen die als inspiratie dienden voor Richard Hutten. Daarbij is er specifiek aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de door Hutten speciaal voor het museum ontworpen Zuiderzeestoel. De tentoonstelling loopt van 2 april tot en met 9 oktober 2011. Het prototype van de Zuiderzeestoel werd op Object Rotterdam voorzien van de naam van Richard Hutten. 

Stoelen
In de zalen zijn ook stoelen van onder andere Arne Jacobsen, Gerrit Rietveld en H.P. Berlage aan te zien. Een combinatie van stoelen, prototypes en schetsen bieden designliefhebbers en museumkenners de mogelijkheid het ontwerpproces van Richard Hutten van dichtbij te bekijken. De tentoonstelling is onderdeel van het beleid van het Zuiderzeemuseum om jaarlijks opdrachten te geven aan hedendaagse ontwerpers die gebruikmaken van oude ambachtstechnieken.

Richard Hutten
Richard Hutten (1967) studeerde af in 1991 aan de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwierp als examenproject het ‘Tafelconcept’ en verwierf hiervoor internationale erkenning. Het concept bestond uit verschillende tafels, basaal van vorm en variërend in schaal. Hierdoor had het vele woonfuncties. Het concept was vernieuwend en markeerde het begin van de carrière van Richard Hutten.
Hutten is gefascineerd door het ambachtelijke proces, wat leidt tot vernieuwende technieken. Eén van deze technieken is dat hij niet de stoel ontwerpt, maar de mal. De stoel is slechts een afgeleide. Hij geeft objecten vaak meerdere functies. Zo heeft hij al eens een skippybal ontworpen die in een handomdraai tot een wandlamp kon worden omgetoverd.

Internationaal tentoongesteld
Zijn stukken worden zowel nationaal als internationaal getoond. Permanente ontwerpen van hem staan in het Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum van Moderne kunst in Amsterdam en het San Francisco Modern Art Museum. Richard Hutten is een van de belangrijkste exponenten van Droog Design waar hij vanaf het begin in 1993 bij betrokken is. Naast het Zuiderzeemuseum is zijn werk ook in vele andere musea getoond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *