TC kruk / museumkruk van Ruud Jan Kokke naar Spectrum

TC kruk: licht in gewicht, sterk en stapelbaar

Met ingang van september 2013 is ook de collectie klassiekers van Spectrum uitgebreid met een bekend ontwerp: Kruk TC, in 1989 ontworpen door Ruud Jan Kokke. De kruk is op verzoek van mevrouw Trees Coenders van het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, bedacht. Aan haar ontleende de kruk de naam TC. Zij verzorgde rondleidingen in het museum en was op zoek naar een kruk die men gemakkelijk tijdens de rondleiding mee kon nemen. Zo ontstond de TC kruk, licht in gewicht (minder dan 1 kg), sterk en stapelbaar. De afgeronde vormen en handgreep zorgen ervoor dat de kruk gemakkelijk te dragen is.
De kruk is opgenomen in de collectie van o.a.: Museum of Modern Art New York, Cooper Hewitt Museum New York, Museum für Angewandte Kunst Köln en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook won het ontwerp enkele prijzen zoals de prijs voor het Design Yearbook 1998 en de eerste prijs op de International Contenporary Furniture Fair ICFF in New York.
Productinformatie
De TC kruk is gemaakt van dun berken multiplex dat speciaal geproduceerd wordt voor de vliegtuigindustrie. De twee millimeter dikke plaat bestaat uit 4 dunne fineerlagen. Dit maakt de romp van de kruk licht en sterk. De vlakke plaat wordt rondgevouwen, met een overlap verlijmd en voorzien van een zitting die van binnenuit ingeperst wordt. De sleuven aan de zijkant maken de kruk transparant en visueel licht. De krukken worden handmatig in Nederland geproduceerd met gebruik van hoogwaardige materialen.
De kruk is verkrijgbaar in blank berken, mat gelakt, en zwart gebeitst.

Prijs 2013: €259.- incl. BTW.

Ruud Jan Kokke
De ontwerpen van Ruud-Jan Kokke (1965, Velp) kenmerken zich door een persoonlijke stijl en vormgeving met oog voor detail en functionaliteit. Kokke zoekt door tot er een ontwerp ligt dat uiterst functioneel is en tevens verbaast door elegantie, verfijndheid en bijna extreme eenvoud. Het is pas geslaagd als er een evenwicht is bereikt tussen materiaal, vorm en gebruik. Ruud-Jan Kokke typeert zichzelf als een bouwer. Hij bewijst dat een doordachte constructie, gedegen materiaalkennis en eenvoudige geometrische uitgangspunten de vorm ten goede komen.
Kokke startte zijn eigen studio in 1986 en steekt zijn energie in het vinden van oplossingen die het gebruiksgemak van zijn meubelen verhogen. Zijn werk werd nationaal en internationaal meerdere malen bekroond en is gepubliceerd in het vooraanstaande Design Yearbook 1998.

Een gedachte over “TC kruk / museumkruk van Ruud Jan Kokke naar Spectrum”

  1. Can you please advise me of the name of the Manufacturer of these lovely stools, and where they can be purchased.
    Ruud Jan Kokke the designer. Is it correct that he designed them in 1989. I enjoyed them at the Rijks Museum A great portable seat to carry round to see the museum, when standing for long periods is a problem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *