Rietveld Landscape winnaar Rotterdam designprijs 2011; Vlaamsch Broodhuys wint Premsela Publieksprijs

De internationale jury heeft unaniem gekozen voor Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape als winnaar van de Rotterdam designprijs 2011. De Premsela Publieksprijs ging dit jaar naar het Vlaamsch Broodhuys.

Op zondag 12 februari maakte Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb in Museum Boijmans Van Beuningen de winnaar bekend van de Rotterdam designprijs 2011. Vijf scouts onder leiding van artistiek leider Joanna van der Zanden nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in het museum. De prestigieuze designprijs met daaraan een geldbedrag van 15.000 euro verbonden, ging naar Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Het publiek riep met 30% van de stemmen het Vlaamsch Broodhuys uit tot winnaar van de Premsela Publiekprijs (5000 euro).

Vacant NL

Het duo Ginette Blom en Jacqueline Moors nomineerden Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Dit winnende project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. De installatie roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. Rietveld Landscape laat op overtuigende wijze een inspirerende visie op leegstand en tijdelijke herbestemming van overheids- en publieke gebouwen zien. De overheid wordt uitgedaagd geen geld te geven, maar sleutels te overhandigen zodat er in ‘de tussentijd’ verbindingen en kruisbestuivingen ontstaan. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakte de tentoonstelling op de Biënnale in opdracht van het Ministerie van OCW.

Aldus de jury

Vacant NL, toont volgens de jury dat “deze tijden van culturele kortzichtigheid en bezuinigingen eigenlijk om één ding vragen; ruimte. Ruimte om te werken, wonen en te creëren, ruimte voor de kunst maar bovenal ruimte voor de geest. En nu weten we dat die ruimte er is.” Zo ontsloot de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 met eenvoudige middelen een complexe inhoud. De brede opvatting van het begrip design, dat uit alle genomineerden spreekt, is in dit ene project samengebald. Zo is er sprake van een sociale en culturele invalshoek, integratie van verschillende disciplines, en vormen van ontwerpen gekoppeld aan samenwerking met diverse partijen. Daarnaast is het een manifest dat perspectief biedt: het is geslaagd als visualisatie, installatie én politiek signaal. Het betreft nadrukkelijk geen eenmalig evenement. Tegelijkertijd blijft deze nominatie dicht bij de grondbeginselen van het ontwerpen; het is een concrete fysieke ervaring met een directe, heldere impact.

Vlaamsch Broodhuys

Matthijs van Dijk nomineerde Dimitri Roels voor het Vlaamsch Broodhuys vanwege “de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Daarnaast omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving.” Het Publiek was het met Van Dijk eens.

Jurydebat

De internationale jury, bestaande uit Susan Szenasy, hoofdredacteur van Metropolis Magazine (NY), Sebastian Wrong, ontwerper en creatief directeur van Established and Sons, en Lars Müller, grafisch ontwerper en uitgever van Lars Müller Publishers, kozen de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011. Tijdens het jurydebat, voorafgaand aan de bekendmaking, zetten zij hun persoonlijke visies op de nominaties en op de aanpak van de prijs uiteen. Moderator Sarah Meuleman zag erop toe dat zowel scouts als genomineerden een reactie konden geven. Het debat was Engelstalig en komt als videoverslag op designprijs.nl

Partners

De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam. De volgende editie van de Rotterdam designprijs vindt plaatst in 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *