Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 uit

Oeuvreprijs voor trendforecaster Lidewij Edelkoort

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima reikt maandag 26 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 uit aan trendforecaster Lidewij Edelkoort. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. De uitreiking vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 toegekend aan Lidewij Edelkoort, omdat zij als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode. Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen.

Lidewij Edelkoort (Wageningen, 1950) begon haar carrière, na een studie mode-ontwerpen aan de kunstacademie in Arnhem, als modecoördinator en stylist bij de Bijenkorf.  In 1975 vertrok Edelkoort naar Parijs om aan de slag te gaan als trendconsultant. Later richtte zij daar Trend Union op, een internationaal forecasting- en adviesbureau over kleuren en lifestyle thema’s. Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven. In deze tijd ontwikkelde zij zich tot design expert en was ze curator, met diverse internationale exposities op haar naam. Tegenwoordig werkt zij onder andere vanuit haar eigen denktank Studio Edelkoort. Zij geeft wereldwijd lezingen en heeft diverse trendboeken over vormgeving en design uitgegeven.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op een of meerdere werkterreinen van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds reikt deze oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen.
Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010) en Anton Corbijn (2011).

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen.  Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 280 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *