Portable Spot Cleaner winnaar Electrolux Design Lab 2011

Slowaakse ontwerper Adrian Mankovechy blinkt uit met draagbare vlekverwijderaar. 

Ruim 1300 inzendingen, slechts acht finalisten en één winnaar! De Portable Spot Cleaner van de Slowaakse ontwerper Adrian Mankovechy maakte donderdag 8 september 2011 grote indruk op de jury. Adrian werd verkozen tot winnaar uit de acht finalisten die de strenge juryselectie reeds eerder hadden doorstaan. Niet alleen wint Adrian de titel ‘winnaar Electrolux Design Lab 2011’, maar ook een bedrag van € 5.000,- en een betaalde stage van zes maanden bij een van de Electrolux Design Centra. Dit alles heeft hij te danken aan zijn ontwerp de Portable Spot Cleaner. Met dit mobiele apparaatje is het mogelijk om vervelende vlekken op je outfit gelijk te verwijderen, waar je ook bent.

Het thema ‘Intelligent Mobility’ van Electrolux Design Lab 2011 daagde studenten uit om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, waarbij intelligente mobiliteit wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten voor zowel binnen- als buitenshuis. Op deze manier ben je niet langer afhankelijk van apparaten die het alleen maar thuis doen. Dit maakt het leven flexibeler en geeft meer vrijheid. De opdracht die de studenten meekregen; personalisatie van het ontwerp en het inspireren van consumenten moesten bovendien voldoen aan de Scandinavische Design waarde. Deze waarde houdt in dat het ontwerp goed voor het milieu is en gebruiksvriendelijk en een aantrekkelijk vormgegeven moet zijn voor de consument.

 
Gebruiksvriendelijke producten
Het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten is fundamenteel voor de Electrolux strategie. Electrolux Design Lab is een bijdrage aan de dialoog met consumenten om steeds weer te streven naar productontwikkeling en innovatief design. ‘Deze wedstrijd is een internationaal platform om kennis te maken met de huidige designstudenten en hun frisse kijk te ontdekken op ontwerpen’, aldus Keith McLoughlin, president en CEO van Electrolux.
 

Handig en milieuvriendelijk
De Portable Spot Cleaner van de Slowaakse student Adrian Mankovechy is duidelijk ontworpen met de gebruiker als uitgangspunt. Het is een draagbare vlekkenverwijderaar die op elk gewenst moment gebruikt kan worden waar ook ter wereld. De Portable Spot Cleaner bestaat uit twee delen. Tussen de beide delen leg je het kledingstuk met de vlek die je wilt verwijderen. Wanneer het apparaat is bevestigd kan men kiezen voor een geschikt reinigingsprogramma. De Cleaner werkt op een batterij bestaande uit suikerkristallen. Het ontwerp heeft een positief effect op het milieu, doordat men minder vaak de wasautomaat hoeft te gebruiken.
 
Nog drie gelukkige winnaars
De tweede plaats in de Electrolux Design Lab-wedstrijd is behaald door de Australische Enzo Kocak met het ontwerp Ribbon. Dit is een multifunctionele en draagbare verwarmer en koeler. Enzo Kocak heeft een bedrag van € 3.000,- gewonnen. De derde plaats is voor de zogenoemde Smoobo Blender, een leuk en gebruiksvriendelijk apparaat, waarmee je al stuiterend een heerlijk drankje kan produceren. Roseanne de Bruin afkomstig uit Nieuw-Zeeland is de bedenkster van dit speelse ontwerp. Zij heeft vorige week een bedrag van € 2.000,- ontvangen. Ook kon er online gestemd worden op het meest favoriete ontwerp. De People’s Choice Award is hierdoor gegaan naar de Amerikaanse Matthew Schwartz die een draagbare magnetron heeft ontworpen voor deze wedstrijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *