Nominaties Rotterdam designprijs 2011 bekend


Van het Vlaamsch Broodhuys, tot kostuums voor de Black Eyed Peas; de nominaties van de Rotterdam designprijs 2011 waren nooit eerder zo divers. Op vrijdagavond 25 november zijn de genomineerden op feestelijke wijze bekend gemaakt. Diezelfde avond is in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling officieel geopend en kon het publiek voor het eerst zijn stem uitbrengen voor de Premsela Publieksprijs.

De tweejaarlijkse tentoonstelling van de Rotterdam designprijs opende op vrijdagavond 25 november de deuren. De vijftien werken, aangedragen door vijf scouts, zijn op een unieke manier geëxposeerd in een bijzonder vormgegeven tentoonstelling. Door de uiteenlopende visies op design van de scouts, is een zeer gevarieerde lijst van genomineerden ontstaan. Van een opera met microscopische wormpjes tot voorstellen voor de Markt van Morgen.

Curator Sophie Krier nomineert:
– Matthijs Munnik, Microscopic Opera
– Monique van Heist, hellofashion
– Ester van de Wiel, eetbaar landschap, NuHier en Werkplaats Buijtenland

Industrieel ontwerper Matthijs van Dijk nomineert:
– NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
– Philips, MyAmbiance LED-lampen
– Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys

Modevormgever Aziz Bekkauoi nomineert:
– Bart Hess, diverse ontwerpen
– Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten
– Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel

Ontwerpduo Blom&Moors nomineert:
– Jeanne van Heeswijk, Freehouse
– Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’
– Waag Society, Open design

Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineert:
– Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed – Inside The Black Box’
– Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
– Piet Hein Eek, De Fabriek

Twee prijzen
Een internationale jury kiest de winnaar van de Rotterdam designprijs. Behalve voor de jury is tijdens deze editie een belangrijke rol voor het publiek weggelegd. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode organiseert samen met Stichting Designprijs Rotterdam de Premsela Publieksprijs. Iedereen kan in de tentoonstelling, via designprijs.nl en via de gratis te downloaden ‘designprijs’ app stemmen op zijn of haar favoriet. Op 12 februari wordt tijdens een slotdebat in het museum de winnaar van zowel de Rotterdam designprijs 2011 als de winnaar van de Premsela Publieksprijsbekend gemaakt. Met resp. prijzengeld van 15.000 en 5.000 euro.

Agenda
De Rotterdam designprijs bestaat niet slechts uit een tentoonstelling en debatten in het museum. De wedstrijd leeft ook op TV, bij de designbeurs Object Rotterdam en online.
– t/m zaterdag 11 februari: stemmen voor de Premsela Publieksprijs.
– zondag 11 december en zondag 15 januari: publiek debat met de scouts en genomineerden in het museum.
– zaterdag 7 januari: eerste televisie uitzending over de Rotterdam designprijs in een reeks van zes bij Avro’s Kunstuur, elke zaterdag om 17.00 uur.
– Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari: talkshows met vakmensen waarin de laatste stemming voor de Premsela Publieksprijs wordt gepolst op de beursvloer van Object Rotterdam om 15.30 uur.
– zondag 12 februari: Bekendmaking van de winnaars na het slotdebat met de internationale jury.

Partners
De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op www.designprijs.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *