Nieuwe serie tentoonstellingen: Design Columns

Matthijs Munnik, Microscopic Opera, 2011

Vanaf 23 juni 2012

Deze zomer gaat Museum Boijmans Van Beuningen van start met de Design Column. Een serie presentaties die uitgaat van de actualiteit en maatschappelijke discussie en visualiseert hoe design, innovatie en vormgeving daarop inspelen. De kick off van de serie Design Columns is de presentatie ‘Micro Impact’. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de discussie ontstaan over het publiek maken van het wetenschappelijk onderzoek naar het vogelgriepvirus van het Erasmus MC. De toenemende kennis over de kleinste onderdelen van het leven inspireert ontwerpers tot nieuwe toepassingen en uitingsvormen. Micro Impact toont onder meer werk van ontwerpers Pieke Bergmans, Alexandra Daisy Ginsberg & Sascha Pohflepp, Suzanne Lee, Matthijs Munnik, Thomas Twaites, en modeontwerper Iris van Herpen.

Iris van Herpen Couture, Collecion Escapism, Paris, 2011/01/25, Foto / Photo: Michel Zoeter

Een serie Design Columns

Elke drie maanden komt een actueel thema aan bod. Een vijf- tot tiental ontwerpen per Design Column – met onder meer films, gebruiksvoorwerpen en prototypes – moedigen het publiek aan vanuit een ander perspectief na te denken over actuele thema’s. Op deze manier is het museum een plek waar nieuwe ideeën zichtbaar worden. Uitgangspunt van elke presentatie is dat ontwerpers de wereld kunnen veranderen. De getoonde ontwerpen in de Design Columns geven weer hoe zowel kennis als experimenten de wereld kunnen beïnvloeden. Ontwerpers beschouwen de dagelijkse realiteit als inspiratiebron voor de verbeelding. In deze presentaties is te zien hoe belangrijk creativiteit is voor de samenleving. Design vormt hierbij de brug tussen maatschappij en creativiteit.

Suzanne Lee, Bio Denim Jacket

Microscopische wormpjes en politiebijen

De werken in Micro Impact hebben allemaal te maken met het microscopische leven. Matthijs Munnik, onder meer bekend van zijn nominatie voor de Rotterdam Designprijs 2011, presenteert zijn ‘Microscopic Opera’. In deze installatie is te beluisteren hoe de specifiek draaiende bewegingen van vijf verschillende mutaties van het microscopische wormpje C. Elegans omgezet worden in muziek voor een opera. In de film ‘Policing Genes’ vertelt Thomas Twaites over een fictieve opsporingsmethode voor illegale gemanipuleerde planten. Bijen brengen het stuifmeel als bewijsmateriaal naar hun korf, waarna een imker de locatie van deze planten afleest aan de bewegingen die de bijen maken. Naast politie te paard of te fiets zou de politieman als imker een onderdeel van het straatbeeld worden.

Design in Boijmans

Deze tentoonstelling valt onder het programma ‘Design in Boijmans’. Ook in 2012 is er veel aandacht voor vormgeving en design in het museum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *