Jan Aniersztajn wint ‘Electrolux Design Lab 2012’ met luchtreinigende Aeroball

Jan Aniersztajn uit Polen heeft met het ontwerp Aeroball de eerste prijs in ontvangst mogen nemen tijdens de finale van de Electrolux Design Lab competitie 2012 in het Triennale Design Museum in Milaan. Design Lab is een internationale designwedstrijd voor jonge en talentvolle designers, waarbij op zoek gegaan wordt naar de meest innovatieve ideeën en inspiratie voor toekomstige huishoudelijke apparaten. Dit jaar vierde Design Lab haar tiende verjaardag.

De Design Lab 2012 jury bestond deze editie uit Design Director bij Electrolux Thomas Johansson, de bekroonde chef-kok Davide Oldani, de gerenommeerde ontwerper Dante Donegani en de populaire design blogger Kelly Beall. Tijdens de finale in het Triennale Design Museum in Milaan verkoos deze jury de Aeroball van Jan Aniersztajn als beste ontwerp. De Aeroball is een unieke manier om de lucht in een ruimte te verfrissen en te zuiveren. De bollen zweven met behulp van helium door de ruimte en zakken vanzelf naar de grond als het tijd is om ze te vervangen.

De jury was onder de indruk van de creatieve denkwijze van Jan Aniersztajn en de manier waarop het ontwerp aansluit op het thema van dit jaar, Design Experience. Voorzitter van de jury, Thomas Johansson, zegt over het winnende concept: “Het ontwerp is zeer innovatief en maakt op een unieke manier gebruik van de ruimte. Onze waarneming van een luchtreiniger verandert, omdat het  een persoonlijk en emotioneel ontwerp is.”

De tweede prijs ging naar Ben de la Rouche uit Nieuw-Zeeland met de Impress. Hij ontwierp een gekoelde wand die eten en drinken bewaart. Impress gebruikt een thermo-akoestische technologie en gassen zoals argon en helium, die ozonvriendelijk zijn en onschadelijk voor het milieu. “Het is een visuele ervaring die energiebesparend is en het leven van de gebruiker eenvoudig maakt,” aldus de jury. De derde plek ging naar Christopher Holm-Hansen uit Denemarken met de Tastee, die eveneens de People’s Choice Award kreeg met 1.000 unieke stemmen op Facebook. Zijn ontwerp is een smaakindicator, in de vorm van een lepel, die op basis van de menselijke ‘smaakknop’ aangeeft welke ingrediënten je nodigt hebt om je gerechten te optimaliseren. De jury: “Het is een apparaat die de chef-kok in je naar boven haalt.”

Over Electrolux Design Lab

Design Lab is in 2003 gestart en uitgegroeid tot een internationale designwedstrijd voor studenten van over de hele wereld. Dit jaar viert Design Lab haar tiende verjaardag en hoopt Electrolux met deze uitdaging een aantal studenten op weg te kunnen helpen naar een succesvolle carrière.

‘Design Experience’

Dit jaar draaide het bij Design Lab om ‘Design Experience’, waarbij de deelnemers werd gevraagd na te denken over de zintuigelijke beleving van huishoudelijke apparaten en inspiratie te halen uit professionele ontwerpers zoals chef-koks, architecten en interieurontwerpers. Daarnaast moest in het design rekening gehouden worden met het Scandinavische erfgoed van Electrolux om huishoudelijke apparaten te ontwerpen die onze zintuigen simuleren, verlichten en prikkelen. De vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op het intuïtieve ontwerp, innovatie en inzicht in de consument.

Eerste stap richting een professionele design carrière

Een van de doelen van de wedstrijd is om als innovatief platform te dienen voor jonge talenten en nieuwe producten. Het beste ontwerp wint naast een geldprijs van 5.000 euro, een betaalde stageplaats van zes maanden in een internationaal designcentrum van Electrolux. De tweede en derde prijs bestaan uit geldprijzen van respectievelijk 3.000 euro en 2.000 euro.

Voor een compilatievideo van de winnaar bekijk: http://www.youtube.com/watch?v=VUSJNYQ4Uj0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *