Heritage Chair – De wederopstanding van Frits Henningsen’s tijdloze design

PO presents Carl Hansen & Son (#1070.13530-M)

 

Als het ging om het ontwerp en productie van zijn meubels, stond Frits Henningsen bekend als een echte perfectionist. Dit is ook heel duidelijk terug te zien in zijn ontwerp van de Heritage Chair uit 1930, de stoel die nu door Carl Hansen & Søn nieuw leven wordt ingeblazen. De zachte lijnen en natuurlijke vormen van de stoel zijn typerend voor de unieke manier waarop Henningsen vorm en functie in elkaar laat overlopen.

Na een aantal jaren te hebben gereisd kwam Frits Henningsen terug in Denemarken, vol van de indrukken die hij door heel Europa had opgedaan. In 1930 creëerde hij een van zijn meest iconische meubelontwerpen, de ‘Øreklapstolen’ (de Ear Flap chair), die nu opnieuw op de markt wordt gebracht onder de naam Heritage Chair. Teruggrijpend op de klassieke Britse stijl heeft Frits Henningsen een moderne leunstoel ontworpen met veel oog voor detail en kwaliteit.

De zachte en elegante vormen van de Heritage Chair getuigen van Hennigsen’s constante zoektocht naar perfectie. Het feit dat de stoel opnieuw op de markt wordt gebracht laat ook zien dat zijn ontwerpen nog altijd meetellen in de designwereld. Er zijn bijna geen moderne meubelontwerpen die een dergelijke invloed hebben. Met zijn voorliefde voor natuurlijke materialen heeft Frits Henningsen een stoel gecreëerd die uitnodigend is en rust oproept, en daarmee beantwoordt aan de eeuwige menselijke behoefte aan een adempauze in het hectische leven van alledag.

De stoel was lange tijd een onderbelicht onderdeel van Henningsen’s nalatenschap en staat voor een ontwerpfilosofie die goed vakmanschap in ere houdt en kwaliteit creëert door middel van functioneel ontwerp. “Om een authentiek meubelstuk in zijn geest te ontwerpen, was het belangrijk dat er tot in de kleinste details aan zijn hoge eisen en standaarden werd voldaan”, verklaart Habba Egefeldt, Frits Henningsen’s dochter. “Ik heb de remake van mijn vaders prachtige stoel enthousiast gevolgd en ben erg blij met de details, die helemaal overeenstemmen met de originele stoel en mijn vaders nalatenschap. Zowel de materialen als de processen komen overeen met de originele instructies. Mijn vader zou blij zijn geweest met het resultaat”.

 

PO presents Carl Hansen & Son (#1070.13532-M)

 

Het is niet de eerste keer dat Carl Hansen & Søn de eer krijgt om een origineel meubelstuk van Frits Henningsen te produceren. Begin jaren 30 gingen Frits Henningsen en Carl Hansen een partnerschap aan dat resulteerde in de legendarische Windsor Chair; een ontwerp met een overweldigend succes dat 70 jaar lang in productie bleef.

Knud Erik Hansen, algemeen directeur van Carl Hansen & Søn en afkomstig uit de derde generatie aan het hoofd van de onderneming, is erg blij dat zijn organisatie de kans heeft gekregen om een van de topstukken van Frits Henningsen opnieuw op de markt te brengen. “Het is prachtig dat we de meubelmagie die de eerste generatie van Carl Hansen & Søn heeft helpen creëren, nu opnieuw tot leven hebben kunnen wekken met onze herschepping van de Heritage Chair,” zegt Hansen. Frits Henningsen stond bekend om zijn extreem hoge eisen en voor de meubelmakers van Carl Hansen & Søn is het een groot plezier om opnieuw een unieke stoel te creëren op basis van zijn instructies. We zijn er trots op dat we dit unieke Deense designstuk kunnen toevoegen aan onze collectie, waar het ongetwijfeld vanzelf een plek zal vinden tussen de ontwerpen van andere Deense meubelmeesters. Het ontwerp spreekt veel mensen aan en ik heb er vertrouwen in dat het een internationaal publiek zal bereiken”.

De Heritage Chair heeft eiken- of notenhouten poten en de zitting en leuning kunnen worden bekleed met leer of verschillende stoffen.

Richtprijzen zijn vanaf 3.123 euro excl. btw.

De stoel heeft een zithoogte van 41 cm en is 102 cm hoog, 96 cm diep en 76 cm breed. Een bijpassend voetenbankje is ook verkrijgbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *