Hand Made, Lang leve het ambacht in Boijmans van Beuningen

De belangstelling voor het ambacht is momenteel groter dan ooit. Hedendaagse ontwerpers laten zich inspireren door het handgemaakte product en ambachtelijke technieken en ook in de privésfeer neemt de interesse voor het zelf maken sterk toe. Museum Boijmans Van Beuningen brengt komend voorjaar het ambacht tot leven. Een tentoonstelling, demonstraties van vaklieden en workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Studio Job, Kamerscherm Bavaria, 2008. Rozenhout, ingelegd met verschillende, gekleurde exotische houtsoorten, hoogte 185 cm

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert komend voorjaar een tentoonstelling waarin de meest uitzonderlijke  voorbeelden van het kunstambacht uit heden en verleden te zien zijn. Het museum toont ruim vijfhonderd objecten: van een middeleeuwse zittekist, geraffineerd Venetiaans glaswerk uit de 17 e eeuw en virtuoos handwerk uit het Victoria and Albert Museum in Londen, tot een ingelegd kamerscherm van Studio Job, de trui gemaakt uit één schaap van Christien Meindertsma en een metalen hekwerk met kantklos-patroon van Demakersvan. Korte video’s brengen het maakproces van de geëxposeerde voorwerpen in beeld. In de tentoonstelling zijn twee ateliers ingericht waar continue vaklieden aan het werk zijn en diverse kunstnijverheidstechnieken demonstreren.

Viering van het ambacht

Het afgelopen decennium is het ambacht uitgegroeid tot een populair fenomeen in de kunst en designwereld. “De hernieuwde aandacht voor het ambacht is nu niet alleen een nostalgisch terugkijken, maar eerder een onderdeel van de creatieve zoektocht naar nieuwe, eigentijdse methoden en technieken”, zo stelt conservator Mienke Simon Thomas. Naast de groeiende interesse voor het doe-het-zelven in de privésfeer, neemt ook de belangstelling voor het ambacht bij economen en politici toe. Uit recent sociaal-economisch onderzoek blijkt dat de Nederlandse economie de komende jaren honderdduizenden professionele ambachtslieden nodig heeft. De kennis en ervaring van gespecialiseerde vakmensen en de gerespecteerde waarden van de ambachtseconomie vormen inspirerende factoren voor ontwerpers, kunstenaars en beleidsmakers.

Maarten Baas, Clay Furniture, 2006. Industriële klei, metalen skelet, gekleurde lak, diverse afmetingen

Historische context en blik op de toekomst

Met Hand Made presenteert Museum Boijmans Van Beuningen eeuwenoude ambachtelijke technieken naast eigentijdse kruisbestuivingen tussen ambacht en design. De honderden objecten in de tentoonstelling zijn niet chronologisch opgesteld, maar centreren zich rondom zeven populaire clichés over het begrip ambacht: het eerlijke, het unieke, het virtuoze, het kunstzinnige, het traditionele, het professionele en het amateuristische ambacht. De gekozen objecten tonen dat de clichés vaak een kern van waarheid bezitten, maar dat ook het tegendeel kan worden aangetoond. Zo is niet al het ambacht ‘eerlijk’ en was imperfectie niet altijd en overal een even gewaardeerd kenmerk van het handgemaakte product. Vanuit deze onderzoekende houding geeft Hand Made het begrip ‘ambacht’ een historische context en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst van het creatieve ambacht.

Workshops, films, Hand Made markten en meer

Naast de tentoonstelling organiseert Museum Boijmans Van Beuningen tal van activiteiten. Onderdeel van Hand Made is een uitgebreid en gevarieerd film- en documentaire programma over kunstambachten, dat doorlopend is te zien. De educatieve ruimte van het museum fungeert tijdelijk als ‘Ambacht Studio’. Hier wordt een breed scala aan workshops, zoals breien, 3D-printing en houtbewerking door specialisten aangeboden. Hoogtepunten zijn de Hand Made markten, waar niet alleen professionele makers producten verkopen, maar ook handgemaakte producten van amateurmakers te koop zijn.

Datum:
9 maart t/m 19 mei 2013

Waar:
Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *