Fins Glas van Cor en Sjoukje de Wit in Boijmans van Beuningen

Tapio Wirkkala - Kantarelli (chanterelle) 1946 foto: Rauno Traskelin

10 maart – 5 augustus 2012

Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie objecten uit de omvangrijke collectie Scandinavisch glas van Cor en Sjoukje de Wit. Het betreft zowel autonome stukken als voor de industrie geproduceerd werk van Finse ontwerpers.

Enkele jaren geleden hebben Cor de Wit (1922) en zijn vrouw Sjoukje (1920 – 2009) hun collectie 20ste-eeuws Scandinavisch glas aan het museum geschonken. Die collectie bestaat uit 800 objecten industriële massaproducten en unieke stukken glas van voornamelijk Finse ontwerpers. Sinds de jaren 70 hebben zij al dit glaswerk, groot en klein, tijdens hun tientallen reizen door Finland aangekocht, vaak rechtstreeks bij de ontwerpers en de fabrieken.

Persoonlijke selectie

Cor de Wit stelt voor het museum een presentatie samen van circa 60 objecten, die tentoongesteld zijn in twee vitrines. Er is werk te zien van Markku Salo, Kaj Franck, Saara Hopea, Oiva Toikka, Lisa Johansson-Pape en Tapio Wirkkala. Cor de Wit, nu 90 jaar oud, was in de jaren 60 nauw betrokken bij de stichting Goed Wonen en hun gerenommeerde tijdschrift, waarvan hij tevens jarenlang hoofdredacteur was. Mede door deze functie heeft hij veel vooraanstaande Nederlandse ontwerpers en architecten goed gekend, waaronder Mart Stam en Piet Zwart. De laatste jaren heeft hij zijn uitgebreide kennis over architectuur en vormgeving vastgelegd in diverse cahiers, door hemzelf uitgegeven. Ook over het glas schreef hij een cahier met de titel De Finse Gouden Jaren

Documentaire

Het museum maakt een video, waarin Cor de Wit te zien is in zijn eigen huis temidden van zijn collectie. Deze video vormt een waardevol document op het moment dat de volledige collectie naar het museum wordt verplaatst. Dit zal pas gebeuren na het overlijden van Cor de Wit. Deze documentaire is in de tentoonstelling te zien en op het videokanaal van het museum arttube.boijmans.nl.

Kijk voor meer informatie op www.boijmans.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *