Dutch Design in de 21e eeuw van Jeroen Junte

Zo af en toe komt er een boek uit dat echt iedere design liefhebber in zijn kast moet hebben, Dutch Design in de 21e eeuw is er zo één! Journalist Jeroen Junte neemt je mee in de wereld van Dutch Design en wordt hierin begeleid door prachtige foto’s van Maarten Schets.

Het boek wil een actueel overzicht bieden van Dutch Design. Zo wordt er niet alleen aandacht besteed aan de producten, maar komen ook ontwerpers als Joost van Bleiswijk & Kiki van Eijk, Aldo Bakker, Maarten Baas, Joep van Lieshout, Christien Meindertsma, Studio Makkink & Bey, Joris Laarman en Daan Roosegaarde aan het woord. Dit boek laat zien dat de oorspronkelijke functie van design – geschikt maken voor massaproductie- al lang niet meer voldoet.

Wat is eigenlijk Dutch Design en wanneer is het ontstaan? Dat zijn de vragen waar het boek mee begint. Pas de laatste 10 jaar wordt de term gebruikt, maar is het begonnen met Droog begin jaren 90 of al veel eerder met Gerrtit Rietveld? Niemand heeft hier echter een eenduidig antwoord op, maar dat de vooruitstrevende en eigenwijze Nederlandse ontwerpers tot de wereldtop behoren is wel duidelijk.

Begin jaren 90 bood Droog jonge ontwerpers een kans om hun experimentele, humoristische, conceptuele en kunstzinnige producten te presenteren. Met het begin van het nieuwe milennium is design veel meer dan dat en breekt er ook voor Dutch Design een nieuw tijdperk aan. We gaan back to basic, er weer is interesse in ambacht, lokale materialen en handmatige productie. De Nederlandse ontwerpers laten zich inspireren door politieke vraagstukken als armoede, milieu en globalisering. Hun missie is mensen hiervan bewust te maken door middel van hun ontwerpen. Ook de opkomst van nieuwe technieken biedt een breed scala aan mogelijkheden.

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. De tekst wordt afgewisseld met openhartige interviews met o.a. Renny Raymakers en overzichtsfoto’s van de huidige collecties van Dutch Designers en merken als Arco en Gelderland.

The Initiators

In het hoofdstuk The Initiators laat Jeroen Junte zien zien welke steun de Nederlandse ontwerpers krijgen. Naast de hoge kwaliteit van de kunstopleidingen is ook de overheid van groot belang. Verder worden er opdrachten verstrekt door culturele instellingen als het Boijmans van Beuningen museum en het Groninger Museum. Ook in het Zuiderzee museum is er werk te zien van veel Nederlandse ontwerpers als Studio Job, Joep van Lieshout, Christien Meindertsma, Hella Jongerius, Studio Makking & Bey, Scholten&Baijings, Richard Hutten, Joris Laarman en Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk. Een andere Initiator is het Textiellab, deze profileert zich als een ‘museum in bedrijf’. Er wordt niet alleen kunst en design geëxposeerd, maar ook gemaakt. Ook hier is er sprake van een nauwe samenwerking met de ontwerpers.

The Craftsmen

In het hoofdstuk The Craftsmen wordt er in gegaan op tradities. Lange tijd stond tradtitie voor stilstand en dus voor achteruitgang. Maar in deze eeuw komen traditie en ambacht weer terug in Dutch Design. Kleinschalig, duurzaam, uniek en handmatig vormen de basis van de ontwerpen. Ze bieden een keuze tussen waardevolle unieke producten en massaproductie. Ontwerpers die op deze manier werken zijn o.a. Aldo Bakker en Joost van Bleiswijk & Kiki van Eijk, ze geven in dit hoofdstuk hun visie.

The Sculptors

In het hoofdstuk The Sculptors wordt er ingegaan op exclusiviteit en limited editions zoals in de kunstwereld gebruikelijk is. Art Design zijn kunstzinnige objecten die ook een verhaal vertellen en een symbolische functie hebben. Nederlandse ontwerpers zijn goed in staat om van design kunst te maken. Het comfort en gebruiksgemak maakt plaats voor esthetiek. In dit hoofdstuk geven Maarten Baas en Joep van Lieshout hun visie.

The Activists

Het hoofdstuk The Activists gaat over de regels waar design in opdracht vaak aan moet worden voldaan. Hierdoor staat het eindresultaat eigenlijk al vast en is de kans op een verassend product verkeken. Ontwerpers hebben zich losgemaakt van deze beperkingen en gaan onderzoekender te werk. De ontwerpen zijn kritisch en hebben als functie om ons aan het denken te zetten en bewuster te maken. Politieke vraagstukken als armoede, milieu en globalisering worden niet gemeden. Ontwerpers Christien Meindertsma en Studio Makking Bey vertellen waarom ze met hun producten en ontwerpen een verschil willen maken.

The Inventors

In het hoofdstuk The Inventors word gekeken naar de toekomst en technische innovaties. Deze innovaties gaan vaak samen met maatschappelijke veranderingen. Het zijn de ontwerpers van nu die bepalen hoe de wereld van morgen eruit komt te zien. Een aantal voornamelijk jonge ontwerpers versmelten nieuwe technieken met esthetiek tot vernieuwende producten. De voorlopers hierin, Joris Laarman en Daan Roosegaarde, vertellen over hun rol als uitvinder.

Naam Uitgeverij: WBOOKS
Titel van het boek: Dutch Design in de 21e eeuw
ISBN nummer: 9789089102973
Auteur van het boek: Jeroen Junte
Prijs: 49,50

Bestel dit boek hier direct online

 

 Dit artikel is geschreven door Sofia Steenmeijer, oprichter van wonenblog.com en stand out styling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *