Designveiling bij het Venduehuis in Den Haag

EEN STOEL VOOR HET GOEDE DOEL

Op uitnodiging hebben 13 ontwerpers  (Ed Annink, Maarten Baas, Sander Bokkinga,  Kiki van Eijk, Ineke Hans, Richard Hutten, Dirk Vander Kooij, Ted Noten, Alexander Pelikan, Rutger de Regt, Tejo Remy, Tiddo de Ruiter, en Onno Schelling) een stoel gekozen uit de Curiosacollectie van het Venduehuis om deze naar eigen inzicht onder handen te nemen. Daarnaast is iedere ontwerper gevraagd een goed doel aan te dragen, waaraan de veilingopbrengst van die stoel ten goede komt. De unieke zitobjecten die uit dit project zijn voortgekomen komen op 10 oktober 2012 onder de hamer tijdens de Designveiling bij het Venduehuis.
 
In de komende maanden, voorafgaand aan de Designveiling op 10 oktober, zullen de unieke ontwerpen en de goede doelen, een voor een bekend gemaakt worden op Social Media. Volg het aftellen naar de Designveiling op Facebook , Twitter,  en Pinterest.
 
Vandaag presenteren we  de eerste ontwerper en het door hem aangedragen goede doel: Maarten Baas heeft een unieke stoel ontworpen, waarvan de veilingopbrengst naar Amnesty zal gaan. Maarten Baas koos voor een originele oud Hollandse knoppen stoel , welke hij als inspiratie gebruikte voor een geheel nieuw ontwerp uitgevoerd volgens zijn befaamde Clay concept. De richtprijs die door het Venduehuis aan dit unieke ontwerp van Maarten Baas is gegeven is twee tot drieduizend Euro.

Een originele oud Hollandse ‘knoppen stoel’ (links) , Clay chair door Maarten Baas, ontwerp voor Designveiling (rechts)

Eerder al werkte Maarten Baas samen met Amnesty: 
“Amnesty’s campaigns are about freedom of expression and about the fact there are a lot of people sentenced because they expressed their opinion. Design is quite a useless decadent thing to do. But it generates a lot of attention. So the least a designer could do is using that attention for something good. Working with Amnesty, for me is an optimistic, hopeful symbol through which I show to support their campaigns.”

De collectie Zetel van Stichting Zetel 

 
Daarnaast stelt Stichting Zetel speciaal voor deze veiling de collectie Zetel samen met een zo breed mogelijk aanbod van stoelen uit de 21e eeuw. Stichting Zetel is een ideële stichting die, als initiator en katalysator van diverse projecten, een meerwaarde schenkt aan de betekenis en ontwikkeling van de stoel. Deze ter veiling aangeboden stukken zijn prototypen, speciale edities en stoelen die niet meer geproduceerd worden, ontworpen door zo’n 50 à 60 in Nederland wonende of werkende ontwerpers, meubelmakers, architecten, industriële vormgevers en conceptuele vormgevers zoals Wiel Arets, Dinie Besems, Richard Hutten, Dirk van der Kooij en Marc Ruygrok.

Een origineel prototype van de Endless Pulse schommelstoel, ontworpen door Dirk Vander Kooij en gemaakt in 2010, is opgenomen in de collectie Zetel en zal op 10 oktober aanstaande onder de hamer gaan.

 

Particuliere collectie

Tenslotte zijn er nog meubels en objecten uit de 20e en 21e eeuw die particulieren ter veiling aanbieden.
 
Bieden op stukken uit de Designveiling kan op vele manieren: in de zaal van het Venduehuis, per telefoon of via het live online bieden  op internet. De Designveiling wordt interessant voor een breed publiek omdat een grote variëteit van stukken, in alle prijsklassen onder de hamer komt.
 
Kijkdagen: 5, 6 & 7 oktober 2012
Veiling: 10 oktober 2012
 
Adres:
B.V. Venduehuis der Notarissen
Nobelstraat 5
2513 BC ‘s-Gravenhage

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *