WHAT DESIGN CAN DO

What Design Can Do pakt de problemen van de stad aan

 

Goed design kan de stad veiliger maken, de leegstand bestrijden en minder toeristen laten verdwalen. De tweede editie van What Design Can Do – een meerdaagse internationale conferentie – focust op het beste van social design wereldwijd. Van het oplossen van fecaliën-problemen in Afrika tot aan de architectuur van de slums in Brazilië: het komt voorbij op 10 en 11 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam.

What Design Can Do wil de kracht en het aantrekkelijke van design gebruiken om maatschappelijk problemen aan te pakken. Creatief directeur Richard van der Laken: ‘Designers denken in oplossingen. Waarom zou je hun denkkracht alleen gebruiken om een mooie lamp te laten ontwerpen? Wij willen dat designers vaker worden ingezet om sociale kwesties te tackelen.’

In 2011 werd What Design Can Do met succes voor het eerst georganiseerd. Er kwam een keur aan internationale topontwerpers en denkers over design twee dagen lang bijeen in Amsterdam. De tweede editie heeft opnieuw een actief karakter. Er worden daadwerkelijk design-oplossingen uitgewerkt in zogeheten break-outsessies. Het eindresultaat van al het denkwerk worden aan het eind van de conferentie samengevat in een Groot Ideeënboek.

Een van de belangrijke gasten dit jaar is interieurontwerper Marcelo Rosenbaum. Een held in eigen land, Brazilië, waar hij de ‘esthetiek’ van de sloppenwijken gebruikt om Braziliaanse identiteit te verstevigen. De Britse modeontwerpster Suzanne Lee toont op What Design Can Co haar BioCouture. Het is kleding gemaakt van organische stoffen die ze ‘opkweekt’ tot een doorkijkblouse of een tas. Zowel esthetisch als ambachtelijk een fascinerend proces.

Uit Nederland licht hoogleraar Kees Dorst zijn project The Designing out Crime (DOC) toe. Een aanpak die er al op veel plekken toe heeft geleid dat met hulp van goed design de criminaliteit in steden omlaag werd gebracht. Uit Nederland komen verder ontwerpster Hella Jongerius, landschapsarchitect Piet Oudolf en grafisch ontwerperHarmen Liemburg.

What Design Can Do wordt gesteund door Dutch DFA, SNS Reaalfonds, Mondriaan Fonds, Premsela Nederlands Instituut voor Design en Mode, Amsterdams Fonds voor de Kunst, CapitalD Design Cooperation Brainport, Fonds BKVB, NAi, Het Parool, Design Indaba, Items, Lenoir Schuring, BNO, Stadsschouwburg Amsterdam, Lloyd Hotel, BNA, BNI en Modint.

Jaarlijkse designconferentie What Design Can Do

Datum: 10 & 11 mei 2012
Locatie:
Stadsschouwburg Amsterdam
Meer info:
www.whatdesigncando.nl
Tickets bestellen
: www.whatdesigncando.nl of www.ssba.nl

Ticketprijs

Per dag: €. 175,-
Combiticket: €. 300,-

Kantoor: tel: +31 (0)20 2089971

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *