Ontwerpmarathon Koningsplein Tilburg inschrijving geopend

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012 organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) een 24 uur durende ontwerpmarathon. Jonge ontwerpers worden uitgedaagd een ontwerp te maken voor het Koningsplein, de plek aan de zuidzijde van het Tilburgse stadscentrum waar onder meer de Bibliotheek Tilburg Centrum is gevestigd en waar de wekelijkse stadsmarkt wordt gehouden. De inschrijving is nu geopend. Deelnemers dienen zich uiterlijk dinsdag 20 december a.s. per e-mail te melden bij CAST.

 

Hoe kan dit plein, dat nooit de levendige stadsruimte werd waarvoor het is ontworpen, in de toekomst van betekenis zijn voor het stadsleven in Tilburg? Hoe verhoudt het plein zich tot het Kunstcluster ten westen, de Piushaven ten oosten en het winkelhart ten zuiden ervan?

 

We vragen teams van 3 à 4 jonge ontwerpers in 24 uur een uitdagende visie op het plein en zijn context te ontwikkelen. Voorafgaand aan het starten van de klok, wordt de precieze opdracht bekend gemaakt en zullen enkele lezingen voor de nodige inspiratie zorgen. Dan start de wedstrijd en werken de teams de klok rond om de volgende middag hun ontwerp aan een deskundige jury te presenteren.

 

CAST organiseerde de ontwerpmarathon voor het eerst in 2009 tijdens het internationale symposium Comeback Cities in Tilburg. Voor de locatie Vormenfabriek in de Tilburgse Spoorzone werden twaalf boeiende voorstellen gevisualiseerd. Voor de tweede ontwerpmarathon is CAST een samenwerking aangegaan met de Bibliotheek Tilburg Centrum en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC). Het project wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, de gemeente Tilburg, Amvest, TBV Wonen en Velopa. Kooy Baksteencentrum stelt een bijzondere prijs ter beschikking. Tijdens de twee weken die volgen op de ontwerpmarathon zal ook de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw met een ontwerpworkshop ingaan op het Koningsplein.

 

Deelnemen?

Ben jij een (jonge) professional en heb je interesse in deelname, meld je dan uiterlijk dinsdag 20 december  aan via secretariaat@castonline.nl o.v.v. ‘CAST ontwerpmarathon’.

 

Deelname vindt plaats in teamverband van 3 of 4 ontwerpers. Aanbevolen wordt een multidisciplinaire samenstelling met in elk geval de disciplines architectuur en/of stedenbouw vertegenwoordigd. CAST wil jonge ontwerpers uitdagen deel uit te maken van het publieke debat over Tilburg. Verplicht is dan ook dat ten minste twee deelnemers jonger dan 35 jaar zijn.

 

Voor deelname geldt een inschrijfgeld van €100,- incl. BTW per team, alle faciliteiten inclusief eten en drinken worden verder gratis aangeboden. In het geval van over inschrijving zal middels loting bepaald worden welke team kunnen deelnemen.

 

Inlichtingen?
Vragen kunnen tot en met dinsdag 13 december a.s. per e-mail worden voorgelegd aan CAST via basvanderpol@castonline.nl o.v.v. ‘Vraag Koningsplein’. Lees actuele informatie via www.castonline.nl 

Partners
CAST kan deze Ontwerpmarathon niet organiseren zonder de samenwerking met het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC), de Bibliotheek Tilburg Centrum en de gemeente Tilburg.

Sponsoren
Speciaal voor dit project wordt CAST ruimhartig ondersteund door enkele projectsponsoren. CAST dankt Amvest, TBV Wonen en Velopa. Kooy Baksteencentrum biedt het winnende team een bijzondere prijs aan.

Bron: CAST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *